La televisió francesa France 3 ha explicat en la seva desconnexió en català, el tractat de Pau i Treva, considerat el primer precedent de l'ONU, que va funcionar a Catalunya al segle XI. El reportatge, elaborat per la periodista nord-catalana Júlia Taurinyà i acompanyat de dibuixos en moviment, narra les assemblees que se celebraven a Toluges (Rosselló) l'any 1027, sota la presidència de l'abat Oliba.

"Fa mil anys no feia gaire bon viure per aquí ni arreu del món cristià. Els nobles no paraven de fer-se la guerra i de passada atacaven els pagesos i els clergues. Robaven i destrossaven. Bon ambient. L'Església va provar de posar-hi un terme, sense èxit fins a l'any 1027. El 16 de maig d'aquell any, l'abat Oliba va reunir tothom en un camp de Toluges. Ja ens podem imaginar les discussions. Però al final del dia, no se sap com, es van posar d'acord i van instaurar la Pau i Treva de Déu. Van assegurar el dret de la sagrera. En un radi de 30 passes al voltant de l'església no pots atacar ni robar ningú. I del dissabte a la tarda fins al dilluns al matí és prohibit participar en combats, assaltar clergues, robar béns eclesiàstics i atacar gent que va o torna d'un lloc de culte. D'assemblees com la de Toluges se'n van fer a altres pobles, i a poc a poc s'estén la Pau i Treva de Déu a Catalunya i Occitània", ha indicat el programa Petits Papers.

Segons el reportatge, i amb un punt d'ironia, també es poden veure aquestes assemblees com el precedent del cap de setmana festiu. "És a dir, que a més d'haver inventat l'avantpassat de l'ONU, els catalans semblen en l'origen del cap de setmana chill, tranquil·let", apunta. "Sí, sí, ens podeu donar les gràcies", afegeix.

L'assemblea de Pau i Treva també s'ha vist com un precedent de les Corts Catalanes i del Parlament català. L'abat Oliba, que va ser el veritable impulsor d'aquest moviment, va presidir un nou sínode a Vic el 1033 on va augmentar els dies de treva, de dijous a dilluns, va estendre la protecció també als comerciants, i a les persones que anessin a un mercat o en tornessin. El model es va estendre en els anys següents i va tenir un impacte polític. També hi va haver concilis de Pau i Treva impulsats per l'abat Oliba a Narbona el 1032, 1043 i 1054, i a Niça el 1041.