La imatge de milers de persones entrant a peu a Barcelona des dels diferents punts cardinals del territori català és una de les estampes de l'any. La repercussió de les Marxes de la Llibertat contra la sentència del judici al procés va tenir ressò internacional, i quan és moment de fer el balanç anual informativament parlant, l'influent diari Politico l'ha inclòs en el seu resum de fets destacats.

L'influent diari polític també inclou el col·lapse de l'aeroport del Prat el 14 d'octubre, la primera acció de protesta cívica convocada per Tsunami Democràtic. I encara una tercera fotografia, la d'activistes encaputxats rere les tanques metàl·liques en la setmana d'aldarulls enfrontant-se als cossos de seguretat. 

El resum fotogràfic equipara les protestes catalanes amb altres moviments ciutadans arreu del món, com la dels Armilles Grogues a França, la dels estudiants a Hong Kong i les revoltes contra l'encariment —en un inici— dels preus a Xile. 

Marxes per la Llibertat

Tres dies caminant. Més de 500 quilòmetres en total. Dues nits en cases, poliesportius —cedits pels ajuntaments— i hostals de tot Catalunya. Coincidint amb la vaga general del 18-O, desenes de milers de manifestants van confluir a la capital catalana per les columnes que van sortir de Tàrrega, Tarragona, Berga, Vic i Girona. Les dues primeres es van ajuntar a Martorell després de la primera etapa. Les de la Catalunya Central, a Sant Quirze del Vallès. I, juntament amb la de Girona, van arribar tres dies més tard com una onada humana gegant a Barcelona per les principals artèries d'entrada a la ciutat. 

El Tsunami col·lapsa l'aeroport

L'aeroport del Prat va ser l'epicentre per un dia de la protesta contra la sentència. Des que a la una del migdia Tsunami Democràtic va anunciar la mobilització a l’aeroport, milers de manifestants s’hi van adreçar amb el seu vehicle, el transport públic o a peu. Unes 8.000 persones van ocupar les instal·lacions d'aquesta insfraestructura. El bloqueig va provocar que l'Audència Nacional obrís una investigació per organització criminal i indicis de terrorisme contra Tsunami Democràtic. 

Setmana històrica d'aldarulls

La publicació de la sentència del procés amb penes de 9 a 13 anys de presó per als líders independentistes va provocar onades d'indignació a Catalunya, que es van traduir en una setmana de protestes històriques. Dimarts dia 15 van començar els aldarulls nocturns a la ciutat de Barcelona, que l'endemà es van traslladar a la conselleria d'Interior. Dijous grups d’ultradreta van protagonitzar agressions i divendres —dia de vaga general es va produir la batalla campal d'Urquinaona. Dissabte va ser un dia d'ànims més calmats i diumenge la delegació del Govern a Barcelona es va convertir en un abocador d'escombraries.