Una quinzena d'integrants de la campanya Desmilitaritzem l'Educació ha protestat aquest dijous al Saló de l'Ensenyament de Barcelona, ​​que se celebra a Fira de Barcelona Montjuïc, per la presència de l'exèrcit espanyol entre els expositors. Els militars disposen d'un estand, on s'han concentrat els protestants amb una pancarta que deia Les armes no eduquen, les armes maten.

En declaracions als mitjans, el membre de la plataforma Jordi Muñoz ha subratllat que la campanya reclama des del 2008 que l'exèrcit espanyol "no tingui presència en espais educatius" i ha considerat que la seva presència va en contra, segons la seva opinió, de treballar per la cultura de la pau. Ha recordat que tant el Parlament com l'Ajuntament de Barcelona van aprovar acords que instaven que el saló no tingués presència militar. Muñoz ha afegit que la campanya, formada per entitats de l'àmbit educatiu i de foment de la pau, continuaran reclamant que el 2024 no hi hagi presència militar al Saló de l'Ensenyament "ni en cap altre espai d'educació". L'integrant de la campanya ha instat les diferents candidatures a l'alcaldia de Barcelona que diguin què faran amb els acords aprovats, i que aclareixin si l'exèrcit espanyol "tindrà carta blanca en un espai que no li és propi".

 

 

El prop d'un centenar d'entitats que secunden la campanya han lamentat que la Fira de Barcelona, la conselleria d'Educació i la conselleria de Recerca i Universitats hagin decidit acollir l'estand militar un any més. Alhora, assenyalen la "connivència, inacció i complicitat" de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona "per no defensar i aplicar les mocions i resolucions aprovades contràries a la presència militar i cossos armats en espais educatius".

Segons les entitats, el fet que l'Exèrcit sigui present al Saló de l'Ensenyament contribueix a "encoratjar discursos bel·licistes i és un intent de normalitzar la guerra, la violència i la indústria militar". "En aquest context de violència, els exèrcits no són pas la solució, sinó tot al contrari: són part del problema", han considerat amb relació a la guerra a Ucraïna. A més, asseguren que permetre-hi un estand contravé la Llei de Foment de la Pau de 2003 i diversos acords democràtics i resolucions parlamentàries, així com un acord del plenari de Barcelona de 2016.

També critiquen que la conselleria d'Interior i la Guàrdia Urbana de Barcelona facin accions de reclutament en el Saló de l'Ensenyament. Segons un informe del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, una de les entitats convocants, la despesa militar real dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2023 aprovats pel PSOE, Unidas Podemos, ERC i Bildu és de 22.796 milions d’euros i representa un augment del 5,75% respecte l’any anterior.