La conselleria de Polítiques Digitals ha protestat per carta al ministeri d'Afers Exteriors pel veto del govern espanyol que ha patit Catalunya en una cimera digital a Estònia. Els organitzadors han decidit suspendre la participació del conseller Jordi Puigneró, després que l'ambaixada espanyola ha pressionat dient que "un conseller català no pot representar Espanya".

La carta de la conselleria, signada pel cap de gabinet del conseller, es queixa al ministeri pel veto i li demana explicacions.

"El ministeri d'Afers Exteriors del govern d'Estònia va acceptar la participació del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, l'honorable Jordi Puigneró i Ferrer, que es complementava amb la participació d'una empresa de Catalunya, que tenia l'objectiu de presentar una solució digital i innovadora que han desenvolupat i que comercialitzen", assenyala.

"Posteriorment a aquesta acceptació, amb data 11 de desembre del 2020 i segons se'ns trasllada des de l'organització del Global Business Summit, l'ambaixada espanyola a Estònia els comunica la prohibició de la participació del conseller", explica.

La conselleria demana al ministeri que expliqui els motius d'aquesta actitud de l'ambaixada espanyola, de "vetar la participació d'un representant públic de Catalunya en un esdeveniment internacional que té com a fi promocionar i compartir experiències en l'àmbit de la innovació i la digitalització".

El conseller Puigneró ha manifestat la seva decepció amb el govern espanyol, que actua igual "hi hagi el PP o el PSOE". "Ho han tornat a fer. Res ha canviat amb el Gobierno de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias. Boicotejar consellers a actes a l'exterior continua sent "deporte nacional"", ha indicat.

"Fins ara sabíem que l’Estat espanyol pretenia silenciar tot el que feia referència a l’independentisme català a l’exterior. Però ara pretén fins i tot silenciar la innovació catalana. Això no es pot permetre, perquè atempta contra el progrés de Catalunya", ha afegit.

Imatge principal: Arancha González Laya, ministra d'Exteriors / POOL MONCLOA