La CUP ha presentat una esmena d'adició a la proposta de resolució conjunta de JxCat i ERC per recuperar el contingut de la part suspesa pel Tribunal Constitucional (TC) referent a l'autodeterminació. El text registrat pels cupaires rebutja la suspensió del TC i torna a citar el text suspès, tot i que no es reafirma en ell. Així ho ha anunciat el diputat Carles Riera en roda de premsa aquesta tarda, on també s'ha mostrat disposat a pactar una altra esmena amb els altres dos socis independentistes, ja que el període d'esmenes resta obert. Fonts de JxCat i ERC també han confirmat que estaven estudiant presentar-hi esmenes.

Els tres partits independentistes van presentar aquesta proposta de resolució just després de la sentència com a mostra d'unitat contra aquesta . En el text, rebutjaven la sentència i es reafirmaven en la defensa del dret a l'autodeterminació així com també en la reprovació a la monarquia, després dels reiterats advertiments del TC sobre la inconstitucionalitat d'aquests continguts. El text es votarà en el ple de la setmana que ve, després que així s'hagi decidit en la reunió de la Mesa d'aquest dimarts.

L'oposició, preveient que els grups independentistes podrien tornar a presentar esmenes reafirmant-se, ha demanat que els nous textos tornin a passar per la Mesa per verificar que no es burla el Tribunal Constitucional abans d'anar al ple, cosa que fins ara no es feia. 

El passat dimarts el TC va suspendre parcialment el text, concretament el punt 11 de la proposta de resolució referent a l'autodeterminació, i el va considerar inconstitucional, igual que la moció de la CUP votada en el ple de la setmana passada sobre la mateixa qüestió. Cap dels dos textos va ser publicat al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (Bopc) per ordres dels lletrats de la cambra per evitar incórrer en una desobediència al TC, ja que els mateixos serveis jurídics de la cambra també estan avisats pel tribunal.

Preguntat per la possibilitat que el text torni a anar al TC i quedi de nou suspès, Carles Riera ha assegurat que reaccionaran i actuaran "en conseqüència".

Concretament, el punt d'adició presentat per la CUP diu el següent:

"Rebutja la suspensió parcial acordada pel Tribunal Constitucional el 5 de novembre de 2019 relativa a l’incís de l’apartat 11 que constava en la present Proposta de Resolució: "Considera que davant les coaccions dels poders de l’Estat per intentar limitar els temes de debat al Parlament de Catalunya, no hi ha cap més opció que defensar el dret a la representació política i a la llibertat d’expressió de tots els diputats i diputades. Sense fissures. Perquè si la censura entra al Parlament de Catalunya, es desvirtua el sentit de la institució. Per això, reitera i reiterarà tants cops com ho vulguin els diputats i les diputades, la reprovació de la monarquia, la defensa del dret a l’autodeterminació i la reivindicació de la sobirania del poble de Catalunya per decidir el seu futur polític".