El diputat d'EH Bildu al Congrés Jon Iñarritu no descarta que el seu grup passi de l'abstenció a votar a favor de Pedro Sánchez si els socialistes no sumen els vots suficients per investir-lo. En una entrevista a Catalunya Ràdio, hi ha obert la porta: "Potser les direccions dels partits, d'aquelles forces que ens abstenim, haurien d'aplicar un pla anti-tamayazo".

En les darreres hores, amb el tamayazo s'al·ludeix a l'amenaça de transfuguisme durant la segona votació d'investidura de Sánchez aquest dimarts. Si un sol diputat socialista o d'algun altre grup del sí canviés el vot, Sánchez no seria investit.

Una idea que va començar a atiar als quatre vents la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, i a la qual abona tota la dreta espanyola.

Malgrat tot, Iñarritu es mostra optimista: "Crec que hi haurà investidura" i afegeix que tot el que se sent és "soroll". Cal recordar que Sánchez es presenta en segona volta, d'entrada, amb 167 vots a favor, 165 en contra i 18 abstencions. D'aquestes 18, la majoria d'elles són d'Esquerra, amb 13, i 5 més de Bildu.

El que no descarta el diputat basc és que aquests cinc passin a ser vots favorables al PSOE. Amb la situació actual, Sánchez aconseguiria una victòria molt ajustada per majoria simple. Si un diputat passés del sí al no, hi hauria un empat a 166 entre el bloc del sí i el del no. 

Per tot plegat, des de Bildu no veuen tan agosarat canviar el vot, de l'abstenció al sí, per garantir que Sánchez sigui investit: "El bipartidisme és el passat, falta cultura política en els governs de Madrid que entenguin el que és un govern de coalició", ha dit Iñarritu. I ha conclòs que la dreta espanyola el que ha aconseguit en els darrers dies són "les portades que buscaven" en els mitjans de comunicació i "muntar un ciri gegant".