El PSC ja tenen programa electoral per les eleccions del 21 de desembre. La seva aposta passa per “convertir Espanya en un Estat federal, democràtic i social que assumeixi el seu caràcter plurinacional”. Al final d’aquest trajecte contemplen dos referèndums, però cap sobre l’autodeterminació. El primer, a tot l’Estat espanyol, sobre una nova “Constitució federal”; el segon, només a Catalunya, sobre un nou “Estatut federal”. La proposta ha estat presentada aquest dilluns pels qui seran el director i la portaveu de campanya, Salvador Illa i Eva Granados. L'eslògan serà "Solucions! Ara, Iceta!".

“La via de l’acord és l’única eficient, viable i legítima per renovar les nostres regles de convivència i evitar la fractura social", defensen els socialistes. Proposen un “pacte fiscal federal”, que incrementarà els recursos, però no suposarà un model propi. També aposten per la creació d’un “Senat federal”, que tingui “competència exclusiva sobre les lleis de cooperació horitzontal”.

“No hi haurà solució legítima ni estable que no sigui sotmesa al vot de tota la ciutadania”, assegura el PSC. Malgrat tot, la reforma federal va per llarg i no han marcat un calendari. Segons Eva Granados, un bon punt de partida per començar a treballar són la comissió oberta al Congrés de Diputats i també les 46 demandes dels presidents Artur Mas i Carles Puigdemont al Govern espanyol. Amb excepció del punt sobre el referèndum d’independència, ha aclarit.

Salvador Illa ha defensat que les solucions “vindran de la mà dels socialistes”, que estan condensades en el programa electoral amb més de 700 mesures. “L’independentisme és un projecte fracassat, que no ha funcionat, que ha posat en risc les institucions d’autogovern i ha afectat de manera molt greu la convivència”, ha criticat el cap de campanya. “Ha fracassat i ha portat Catalunya al peu d’un precipici”. És per això que volen acabar amb el 155 i "recuperar" les institucions catalanes avui intervingudes.

Sobre la incorporació d’Units per Avançar de Ramon Espadaler, Illa ha volgut treure-li ferro recordant la presència de l’exfiscal i exeurodiputat de Podemos, Carlos Jiménez Villarejo, i de diversos sindicalistes.

"Rescat institucional"

El programa gira al voltant de “tres idees força”, ha resumit Granados: polítiques d’esquerres, convivència i autogovern. Les institucions d’autogovern, ha lamentat la portaveu de campanya, “s’han posat en perill i s’han perdut per la irresponsabilitat del Govern cessat”. És per això que es plantegen un “rescat institucional”. Entre altres idees, es proposen “recuperar el prestigi perdut de Catalunya a Europa”.

En matèria econòmica, la seva prioritat és que “tornin les empreses i en vinguin més”, després de la “inseguretat jurídica” que consideren que ha creat el procés. També es proposen crear 50.000 llocs de treball vinculats a noves ocupacions. En el terreny educatiu i cultural, aposten per actualitzar el Pacte Nacional per l’Educació i el desplegament de la Llei de Formació Professional.

En l’àmbit de les polítiques socials, el PSC planteja la reversió de les retallades per tornar als nivells d’inversió del 2010, un pla de xoc de temps màxim d’espera garantit a la sanitat i una “Llei de Barris 2.0”. El programa també recull algunes reivindicacions clàssiques, com una llei electoral pròpia, que sigui més proporcional.