Els comuns ja tenen programa per les eleccions del 21 de desembre. L'han tancat i aprovat aquest diumenge en una assemblea programàtica a Sant Adrià de Besòs. El "ni 155 ni DUI" és l'eix al voltant del qual gira la seva proposta, que comença exigint la llibertat dels presos polítics (i la retirada de les accions penals), la derogació de l'article 155 i les mesures que se'n deriven (i l'aixecament de les suspensió de lleis catalanes per part del TC) i la renúncia a la via unilateral per part de l'independentisme.

A partir d'aquí Catalunya en Comú Podem aposta per una nova agenda, basada en la cerca dels grans consensos de país. Això es tradueix en tres "pilars interrelacionats": la defensa d'un referèndum acordat amb l'Estat espanyol, d'un "nou marc constituent català d'àmplies majories" i d'un Estat plurinacional que reconegui el dret a decidir dels catalans.

 

La candidatura encapçalada per Xavier Domènech creu que el referèndum acordat és la millor manera de celebrar una votació amb garanties democràtiques i que interpel·li tota la societat. Inspirant-se en el referent del Quebec, proposen una llei de claredat -aprovada pel Congrés de Diputats- que estableixi el moment, el procediment i les condicions, la interpretació del resultat o el termini per repetir-lo si el resultat és negatiu.

Per a l'obertura d'un nou marc constituent, els comuns aposten per crear una "xarxa d'assemblees ciutadanes de debat constituent, de base local". Dins d'aquest nou marc de relacions, entenen que hi té cabuda una "hisenda pròpia i solidària", que desenvolupi plenament l'Agència Tributària de Catalunya, que es regeixi pels principis d'equitat, justícia territorial i solidaritat interterritorial. També subratllen la necessitat d'una nova "arquitectura institucional", que doni més protagonisme als municipis.

Finalment, Catalunya en Comú defensa que, en paral·lel al nou marc constituent català, de manera coordinada amb la resta de forces aliades a l'Estat espanyol, cal impulsar "un canvi constitucional de caràcter plurinacional". Aquest Estat espanyol plurinacional reconeixerà Catalunya com a nació i el seu dret a decidir. "L’Estat espanyol, doncs, esdevindrà un estat compartit per diferents nacions, les quals tindran dret a l’exercici de la seva sobirania", asseguren en el programa.

Per altra banda, els comuns també volen assegurar una participació més directa de les institucions catalanes a Europa i el món. És per això que, entre altres propostes, volen impulsar un acord bilateral per assegurar la implicació de Catalunya en els assumptes europeus, aconseguir l'oficialitat del català a la Unió Europea o "un sistema de representació ad-hoc per a la Generalitat en els organismes internacionals i del sistema de Nacions Unides que abordin qüestions pròpies, com són l’OSCE, l’OIT i l’UNESCO, entre d’altres".