El president de Foment del Treball Josep, Sánchez Llibre, ha apuntat cap al procés d'independència com a una de les causes per les quals "l'economia catalana està perdent impuls". Ha remarcat la necessitat que el Govern "declari formalment" que no hi haurà cap altra "declaració unilateral d'independència" per donar seguretat a les empreses. 

Així ho ha advertit el president de la patronal a Junts a la Trobada Empresarial al Pirineu a la Seu d'Urgell, durant la taula on s'han qüestionat les posicions i impuls de l'economia catalana i on ha advertit que les dades confirmen una pèrdua d'impuls econòmic.

"La locomotora d'Espanya"

Ha demanat al partit de Puigdemont que renunciï a la independència unilateral perquè retornin les empreses que van sortir de Catalunya i aquesta es converteixi, de nou, en la "locomotora d'Espanya". "Sense el procés que ens ha fet perdre competitivitat i impuls econòmic, seríem el motor de l’economia espanyola amb un PIB del 20%“. 

Sánchez Llibre ha recordat que ERC ja ha fet declaracions en aquesta direcció, però "falta que aquest objectiu també sigui compartit per l'altre partit que forma part del Govern", ha insistit. Ha apuntat que "segurament" així es normalitzaria la relació govern central-Generalitat i seria un pas significatiu perquè tornessin a Catalunya les empreses que van traslladar la seu.

Acords amb l'Estat

També ha tingut en compte altres temes com el possible acord de la Generalitat, l'Estat i el Govern d'Aragó per guanyar una candidatura conjunta dels Jocs Olímpics d'Hivern Pirineu-Barcelona 2030, que ha considerat "fonamental" així com "l'ampliació de l'aeroport del Prat".

La qüestió de l'ampliació de l'aeroport del Prat va acabar amb un acord fallit entre el govern de l'Estat i la Generalitat, que a dia d’avui encara dona lloc a llançaments de retrets, com els que hi va haver aquest dimecres al debat de la Comissió de Transports del Congrés dels Diputats, on va assistir el president d'Aena, Mauricio Lucena que va carregar contra les institucions catalanes a qui culpa de "falta de consens". Per contra, Unidas Podemos i els grups catalans van criticar l'actuació del govern qualificant l'operació de "xantatge". 

Una sessió en què Lucena va assistir per explicar els pressupostos de la companyia, però va acabar criticant durament la falta de consens de les institucions catalanes i va afirmar que "un sí nítid" hauria fet realitat l'ampliació de l'aeroport. La resposta per part de Junts va ser exigir la dimissió del president de la companyia. 

Imatge principal: Sánchez Llibre a la trobada empresarial al Pirineu / Europa Pres