El Neue Zürcher Zeitung, considera el principal diari suís, ha explicat el pla de la Zarzuela per fer tornar Joan Carles I a Espanya, després de la seva fuga a Abu Dhabi. Segons el diari, han preparat una "tornada a terminis", de mica en mica, perquè sigui assimilat per la societat espanyola. El primer pas serà dissabte vinent a Galícia, sense la presència de Felip VI, amb l'excusa que se celebren unes regates de vela a Sanxenxo. "El vell rei nostàlgic és conscient que la seva presència a Espanya no agrada a molts dels seus compatriotes. I per això, prefereix acostumar-los a la tornada a casa, per trams. Ja ha programat una altra visita per a la primera quinzena de juny", indica en al·lusió a una segona regata.

El diari de Zuric no amaga que les institucions espanyoles estan col·laborant en aquest retorn. "No és pas casualitat que Joan Carles estigui pensant a tornar a casa. La setmana passada, la secció d'anticorrupció de la Fiscalia espanyola va arxivar una investigació sobre el pagament de suborns en la construcció d'una línia ferroviària d'alta velocitat entre la Meca i Medina", detalla. Recorda que Joan Carles I va rebre 100 milions de dòlars de la família reial saudita, tot i que ell nega que fos una comissió sinó un regal. "A la primavera, la justícia espanyola també va arxivar totes les investigacions per evasió fiscal i blanqueig de capitals. Tot i que va identificar nombrosos delictes, estaven prescrits i queien sota la immunitat constitucional del monarca. A més va pagar diners pendents a Hisenda en una declaració addicional", apunta.

"Joan Carles: una tornada a terminis", titula Neues Zürcher Zeitung

Segons el diari suís, actualment Joan Carles I només té pendent una querella que li va presentar la seva examant Corinna Larsen. "L'acusa de difamar, assetjar-la i espiar-la després que la seva relació s'havia acabat. Una malaurada cacera d'elefants a Botswana fa deu anys, en la qual Juan Carlos es va trencar el maluc, va fer sortir a la llum l'afer entre tots dos. Avui en dia, els espanyols, que quan va esclatar l'afer passaven per una forta crisi econòmica, no han perdonat el monarca", afegeix. Neue Zürcher relaciona aquest escàndol amb les suposades comissions de l'Aràbia Saudita. "Joan Carles va pressionar Corinna Larsen per recuperar 65 milions d'euros que li va transferir el 2012. Al tipus de canvi de l'època, la suma corresponia als 100 milions de dòlars que la família reial d'Aràbia Saudita havia donat a Juan Carlos", subratlla.

El rotatiu assenyala que Felip VI fa esforços per intentar recuperar la desfeta d'imatge de la monarquia espanyola en els últims anys, i això passa per presentar-se com un rei pobre. "Felipe VI no abandona la voluntat de salvar la reputació malparada de la monarquia a Espanya, i de fer-la més transparent. Fa algunes setmanes va revelar la seva fortuna privada, de quasi 2,6 milions d'euros, cosa que converteix el rei espanyol en un dels més pobres d'Europa. En contrast amb el seu pare, el missatge és que viu de forma relativament modesta", indica.