El principal diari suís, Neue Zürcher, ha publicat un extens article titllant de "retòrica" la campanya de cara a les properes eleccions del 10 de novembre. "Catalunya, com sempre, un cop i altre: la qüestió de la independència protagonitza la campanya electoral espanyola", titula el rotatiu suís per explicar als seus lectors com es preparen els comicis.

Abans d'entrar a parlar de les eleccions del 10-N, el text recorda que la sentència del judici al procés està per caure i que "és probable que el veredicte agreugi més les tensions polítiques". De la mateixa manera, s'atreveix a afirmar que "hi ha molts indicis que els polítics catalans seran condemnats a llargues penes de presó".

Diari suís article Catalunya

Dit això, el Neue Zürcher Zeitung preveu "una tardor calenta" i amb mobilitzacions impulsades pels "sindicats catalans, Tsunami Democràtic i els CDR".

El diari no es talla un pèl i assegura que el president espanyol, Pedro Sánchez, "amenaça" els catalans: "Sánchez ha canviat de rumb. Abans expressava comprensió pel desig d'independència de molts catalans i es mostrava disposat a negociar. Ara amenaça amb sotmetre Catalunya a una administració forçada amb l'ajuda de l'article 155 de la Constitució espanyola". El periodista que ha redactat l'article no passa per alt que "el seu predecessor, Mariano Rajoy ja havia fet el mateix".

El Neue Zürcher Zeitung també analitza el comportament dels partits "conservadors" i destaca que aquest sector "interpreta qualsevol referència a un possible diàleg com una debilitat" i afegeix que "els conservadors demanen més fermesa amb Catalunya".

Els CDR empresonats

D'altra banda, el rotatiu suís aprofita per explicar als seus lectors els darrers empresonaments de CDR i les posteriors acusacions contra el president a l'exili, Carles Puigdemont, i les suposades "connexions que té amb els activistes detinguts". Finalment, l'article apunta que Puigdemont "va acusar els investigadors de Madrid de criminalitzar el moviment independentista per obtenir una nova euroordre de detenció".