El diari Neue Zürcher, considerat el primer diari de Suïssa, ha advertit que "la crisi [política] de Catalunya es pot agreujar" si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya inhabilita el president Quim Torra per un delicte de desobediència. Assenyala que s'afegiria a les "dures condemnes" de la sentència de l'1-O.

"La Fiscalia va reclamar dilluns que s'inhabiliti Torra per a tot càrrec polític durant 20 mesos i a pagar una multa de 30.000 euros. Torra va acusar l'autoritat electoral d'haver estat parcial en el seu testimoni davant el tribunal, i va citar tuits de membres de la JEC on s'atacava el moviment independentista de Catalunya", recorda.

Neue Zürcher

"Si el Tribunal Suprem de Madrid confirma en segona instància la "desobediència civil", Torra hauria de dimitir. En aquest cas serien inevitables unes noves eleccions a la comunitat, que pateix talls i disturbis des de fa setmanes", manifesta.

 

Neue Zürcher ha apuntat que no és el primer cop que la JEC actua contra polítics independentistes, i ha recordat que ja va intentar prohibir la candidatura del president Carles Puigdemont a les eleccions europees. "L'intent va fracassar pel recel del Tribunal Constitucional", indica.

Segons el diari, tot això passa en "un moment molt delicat" a Espanya, quan el PSOE i Unidas Podemos necessiten alguna mena de suport dels independentistes catalans per a la investidura.