L'eurodiputada Teresa Giménez Barbat, que va ser escollida com a membre d'UPyD, ha iniciat una campanya mediàtica per aconseguir que es concedeixi el premi Princesa d'Astúries de Ciències Socials a l'escriptora i filòloga María Elvira Roca, autora d'Imperiofobia y leyenda negra, un llibre que intenta blanquejar la llegenda negra de l'imperi espanyol durant els segles XVI i XVII.

El llibre en qüestió, amb pròleg d'Arcadi Espada, prova de blanquejar la llegenda negra al voltant de l'imperi espanyol dels Àustries durant les guerres de religió dels segles XVI i XVII. S'hi afirma que aquesta llegenda negra va ser creada per alemanys, flamencs i anglesos.

Per demanar el Princesa d'Astúries per a Roca, Giménez Barbat ha creat un text base per enviar a la fundació que concedeix els premis, en què afirma que l'obra ha desmentit que l'imperi espanyol fos un paradigma d'"irracionalitat, intolerància i endarreriment".

Segons la web de la mateixa eurodiputada, entre els firmants de la proposta hi ha l'expresident espanyol Felipe González, l'exministre socialista Alfonso Guerra, el filòsof pròxim a Ciutadans Fernando Savater i els eurodiputats Javier Nart i Esteban González Pons, entre d'altres.