La reacció de dirigents del PP contra el tractat de Schengen després que la Justícia alemanya ha denegat extradir el president a l'exili, Carles Puigdemont, per rebel·lió ha començat a encendre alarmes a Europa.

El butlletí del think tank Eurointelligence analitza en la seva edició d'avui la reacció que ha tingut el PP a la decisió del Tribunal d'Schleswig-Holstein, i es pregunta si Espanya "es pot tornar euroescètica a causa de Catalunya" per aquest motiu. L'anàlisi d'Eurointelligence es fa creus de l'actitud del PP, i també del poder judicial espanyol.

"La qüestió d'Schleswig-Holstein al segle XIX [sobre si eren alemanys o danesos] va portar a la bogeria els pocs que la van entendre. I el mateix passa ara amb la decisió d'un tribunal d'Schleswig-Holstein de no extradir Carles Puigdemont per un delicte de rebel·lió. Amenaça amb dur el PP i el poder judicial espanyol a la follia", indica. Eurointelligence recorda en aquest sentit que el jutge Pablo Llarena està estudiant retirar l'euroordre contra Puigdemont, i que el portaveu del PP al Parlament europeu, Esteban González Pons, qüestiona el tractat de Schengen en senyal de protesta per la decisió alemanya.

"Es tracta d'una reacció instintiva o d'un senyal d'un canvi en la politica del PP?", es pregunta el think tank. "Pablo Casado, el candidat més jove en la pugna per al lideratge del PP i que està portant a terme una dura campanya ideològica, també va demanar ahir que se suprimís l'espai lliure de fronteres de Schengen, per entendre que no hi ha garanties de respecte a Espanya. Casado va dir que com a president del PP no toleraria que Espanya fos "humiliada" d'aquesta manera per un tribunal alemany. Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta del govern de Mariano Rajoy i la candidata més tecnòcrata a la direcció del PP, va posar l'accent en el respecte a la independència judicial. Així que el PP encara el seu congrés el cap de setmana de la setmana vinent, on resoldrà la seva pugna per al lideratge, dividit sobre la reacció a la decisió del Tribunal alemany", ha indicat. 

Eurointelligence pronostica que al congrés del PP pot guanyar la línia dura representada per Casado, amb dos terços dels delegats.