L'escriptor Juan Manuel de Prada ha carregat en un article al diari ABC contra la farsa de Tabàrnia, promoguda per l'entorn de Ciutadans per presentar una suposada Catalunya unionista. De Prada ha recomanat fugir d'aquestes tesis "com de la pesta", perquè creu que són contraproduents per a la unitat d'Espanya.

"Els impulsors d'aquesta imaginària Tabàrnia no han d'oblidar que, aprofitant el soroll causat per la seva iniciativa, molts pescadors d'aigües tèrboles estan presentant una hipotètica secessió d'aquesta Catalunya opulenta com una cosa legítima, al·legant que Catalunya (o Espanya) són només marcs institucionals contingents, que poden desmembrar-se si una generació qualsevol, en una conjuntura qualsevol, així ho decideix de forma adamita", assenyala.

De Prada adverteix els unionistes "benintencionats" que de vegades les tesis ocurrents "les carrega el diable" i poden servir per abonar "les tesis més amorals, arrogants i odioses".

L'escriptor també considera contraproduent l'intent de contraposar la Catalunya de la costa amb la de l'interior, perquè creu que això pot contribuir a arrelar en algunes comarques l'independentisme per la consciència "d'un abandonament o absentisme estatal".

Segons De Prada, els qui atien "l'odi reactiu contra Catalunya" s'aprofiten de la farsa de Tabàrnia i no és una bona opció.