El Departament d’Educació ha destituït Carles Vega, president del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu de Catalunya, arran de la interpretació que es va fer dels mals resultats de l’informe PISA. Aquest és el primer acomiadament després de la polèmica per atribuir els resultats de l'informe PISA a una "sobrerepresentació" de l'alumnat immigrant a les proves. La consellera d'Educació, Anna Simó, va rectificar la interpretació de Vega i va admetre que, després de contactar amb els autors de l’estudi, la representativitat de la mostra era correcta. La consellera va descartar que hi hagués dimissions.

El secretari de Polítiques Educatives es va posar en contacte amb els responsables de PISA i va aclarir tots els dubtes que tenia el departament sobre la representativitat de la mostra. Després que Educació atribuís els mals resultats a una sobrerepresentació de la població nouvinguda a la mostra, el departament va concloure, després de contactar amb els autors de l’estudi, que la mostra era correcta. La consellera va defensar el secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat, Ignasi Garcia Plata, que va ser un dels dos responsables del departament en fer la primera valoració dels resultats, però, també va deixar entreveure que hi hauria “canvis de fons” al Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu, que és l’organisme que presideix Carlos Vega, ara destituït.

La petició dels sindicats

Els sindicats educatius Ustec, Professions de Secundària, Intersindical, CGT i UGT van demanar destitucions per les declaracions “racistes” sobre els resultats de les proves PISA a Catalunya i pel seu “desconeixement de la funció de l’escola pública”. “Exigim al Departament d’Educació que faci la interpretació dels resultats PISA com cal: la diversificació d’alumnat que ha assumit l’escola ordinària catalana durant els darrers anys requeria una inversió que no s’ha dut a terme”, van defensar els sindicats en un comunicat, on denunciaven que “no s’ha invertit ni en recursos ni s’han millorat les condicions laborals del personal educatiu”.

La transició cap a l'Agència d'Avaluació i Prospectiva del Sistema Educatiu

La transició del Consell Superior d'Avaluació del Sistema Educatiu (CSASE) cap a l'Agència d'Avaluació i Prospectiva del Sistema Educatiu es durà a terme en un període d'entre tres i cinc mesos. Fonts del departament d'Educació han indicat aquest dimecres que la consellera ha designat un president del CSASE temporal per facilitar el procés. Aquesta persona serà el director general d'Innovació, Digitalització i Currículum, Joan Cuevas Expósito. El nou organisme forma part de la Llei d'educació i permetrà impulsar i millorar l'avaluació del sistema, les polítiques i la recerca. S'han creat dues comissions, una d'operativa i una d'estratègica, per garantir el correcte desenvolupament de la transició.

La comissió operativa estarà liderada per Cuevas Expósito i l’estratègica per la Secretària General. Totes dues estaran integrades per personal tècnic de diverses direccions generals i també per la Inspecció Educativa.  La reestructuració del CSASE s'ha publicat aquest dimecres al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. Joan Cuevas Expósito rellevarà a Carles Vega, que va ser nomenat president de l'organisme el mes de setembre del 2021.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!