El primer ministre francès, Jean Castex, ha deixat en ridícul el president espanyol, Pedro Sánchez, en les mesures per intentar aturar l'increment del preu de la llum, i ha anunciat que congelarà els preus tant per a l'electricitat com pel gas. "Pel que fa al gas natural i a l'electricitat, establirem el que jo anomeno un blindatge de tarifes. Ens protegirem contra aquestes pujades de tarifes", ha anunciat en una entrevista a la televisió francesa.

El regulador energètic francès ha anunciat que els preus del gas d'Engie augmentaran un 12,6% aquest 1 d'octubre. Castex ha indicat que aquest increment es produirà, però el preu a partir de llavors es mantindrà fix, fins que baixin els preus mundials, cosa que calcula que es podria produir al març o a l'abril. Fins a aquest segon mes, Castex s'ha compromès a tenir els preus congelats.

 

 

Pedro Sánchez ha anunciat repetides mesures per combatre l'increment costant del preu de la llum a Espanya, fonamentades en la rebaixa d'alguns impostos, però per ara totes elles han resultat infructuoses

El preu mitjà diari de l'electricitat en el mercat majorista espanyol serà demà de 173,65 euros per megawatt hora (MWh), d'acord amb les dades de l'operador de mercat elèctric designat (OMIE). D'aquesta manera, malgrat una certa baixada, serà el dissabte més car de la història.

Després que el preu de la llum a Espanya s'ha desbocat aquest divendres i hagi sobrepassat la barrera dels 200 euros, el cost de l'electricitat baixa 42,36 euros aquest dissabte. Però cal tenir en compte que és habitual que la cotització es moderi els caps de setmana a causa d'una menor demanda.

Increment del 545,77% respecte al 2020

 

Si comparem de setmana a setmana, sí que parlem d'una pujada del 4,3% respecte del passat dissabte, quan la llum cotitzava a 166,36 euros MWh. Si la comparació la fem d'any a any, l'increment és del 545,77%: sis vegades més car. L'any 2020 el preu del MWh estava tan sols a 26,89 euros.

Pel que fa a les franges horàries, atenció al període comprès entre les 00.00 i les 01.00 h, ja que la llum assolirà la xifra rècord de 234,37 euros. La xifra és molt més barata entre les 17.00 i les 18.00, quan cotitzarà a 54,13 euros. És una de les dades més baixes que s'han registrat en els últims mesos.

El preu de la llum està disparat per diferents motius, principalment per l'escalada de totes les matèries primeres vinculades amb l'energia arreu del món: gas, petroli i carbó han patit una pujada important dels seus costos, quelcom que també fa que els drets d'emissió de diòxid de carboni també augmentin fins a rècords històrics.