Sis dels nou presos independentistes catalans sortiran de la presó el proper 28 de gener. Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn seran traslladats al Parlament de Catalunya per comparèixer a la comissió d'investigació del 155 prevista per aquell dia. 

El Departament de Justícia de la Generalitat hi ha donat llum verda aquest divendres al migdia amb l'argument que es tracta d'un "deure inexcusable a petició de la Cambra". Fonts de la conselleria asseguren que la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima "garantirà la seva presència" al Parlament. I confirmen a ElNacional.cat que això vol dir que hi seran físicament i no per videoconferència. Serà, per tant, la primera vegada que tots ells tornaran a trepitjar la cambra catalana des del dia de la Declaració d'Independència. 

Concretament, la comissió parlamentària —que va començar a treballar el novembre del 2018 i que presideix Antoni Morral, de JxCat— ha cridat els sis membres del Govern Puigdemont empresonats arran del judici al procés: el vicepresident i els consellers d'Interior, Presidència, Territori, Exteriors i Treball i Afers Socials. En canvi, no està citada l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Tampoc hi ha prevista la compareixença dels líders de l'ANC i Òmnium. Tots dos ja poden gaudir dels primers permisos penitenciaris, ara que ja han complert una quarta part de la pena. Jordi Cuixart va sortir aquest dijous a la nit durant 48 hores. Jordi Sànchez ho farà, també per dos dies, el proper 25 de gener.