El Suprem havia deixat clar que Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull tenien autorització exclusivament per acudir al Congrés a recollir la seva acreditació com a diputats i per enllestir els tràmits necessaris. No podien, però, ni fer reunions de treball ni declaracions a la premsa. Així ho va deixar clar el Tribunal davant la petició al respecte que van plantejar els advocats de les defenses. De fet, els passadissos del Congrés han quedat bloquejats per als periodistes. 

I la instrucció s'ha seguit tal com s'ha formulat. No hi ha hagut compareixença davant dels mitjans. Ni tan sols resposta dels diputats electes a les preguntes que llançaven els periodistes. El que sí que hi ha hagut, però, han estat missatges enregistrats amb els mòbils per altres diputats dels respectius grups i que s'han anat fent públics immediatament.

El primer ha estat el d'Oriol Junqueras, que ha penjat un vídeo al seu compte de Twitter.

Tot seguit, el grup de JxCat ha fet públics vídeos de Sànchez, Rull i Turull, enregistrats també pels altres diputats que els han acompanyat en tot moment mentre formalitzaven les acreditacions.