El vigilant de seguretat de Terrassa que volia matar Pedro Sánchez haurà de passar set anys i mig a presó. Així ho ha sentenciat l'Audiència Nacional, que ha condemnat Manuel Murillo arran d'unes manifestacions a les xarxes socials el 2018. Són dos anys i mig per delicte d'homicidi en grau de proposició i cinc anys més per dipòsit d'armes de guerra. També se l'ha condemnat a vuit anys sense dret a tinença d'armes. El tribunal no ha considerat acreditada cap alteració psíquica de l'acusat.

Durant el judici a l'Audiència Nacional, Manuel Murillo, fill de l'últim alcalde franquista de Rubí, va assegurar que no eren més que "disbarats" fruit d'un "somieig de patriotisme". Va explicar que se sentia un "heroi per a salvar Espanya" i fins i tot "un Rambo", i va justificar que escoltava el programa del comunicador Federico Jiménez Losantos al seu programa d'EsRadio. “Quan bevia em sortia l'instint patriòtic i els sentiments que tenia quan era petit, en temps de Franco”, va concloure.

Segons la sentència, Manuel Murillo, estava integrat en el grup de WhatsApp "Terrassa por España", que a partir de juny del 2018 va publicar missatges mostrant el seu "absolut desacord" amb l'exhumació del dictador Francisco Franco. Durant aquests mesos i fins a la seva detenció el setembre d'aquell any, continua la resolució, "va expressar en diferents missatges en aquest fòrum o privadament la seva intenció d'acabar amb el president del govern espanyol".

"L'acusat va anar interioritzant que la solució per a produir un canvi en la situació política espanyola passava per causar la mort del president del govern, i per això es va entestar en requerir ajuda per a dur-ho a terme", argumenta el tribunal. Insisteix que "cada vegada amb més afany, expressa amb una fixació infrangible la seva voluntat de donar fi a la vida del president del Govern".

Com detalla la sentència, a banda de les manifestacions, li van requisar una vintena d'armes, de les quals 13 reglamentàries i 7 prohibides, incloent-hi un fusell CETME, que és una arma de guerra.

Per una banda, l'Audiència Nacional constata la "dificultat" d'un magnicidi ("i així ha de ser"), fet que converteix els plans en "desgavellats" i "una proposta no creïble ni en conseqüència factible". En aquest sentit, admet que no hi havia "un pla definitivament ordit, tramat i menys encara conclòs". Però a l'altre cantó de la balança subratlla "l'alta perillositat" de Manuel Murillo en disposar d'aquest gran arsenal d'armes i "la seva afició des de fa molts anys pel tir, que anava contínuament a un club a practicar".

Malgrat la declaració de Murillo durant el judici, el tribunal descarta l'alteració psíquica de l'acusat i rebutja eximir-lo per "intoxicació etílica" i l'atenuant d'embriaguesa per consum d'alcohol i medicaments.