La presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Rosa Romà, s’ha dirigit per carta al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) per tal que emprengui algun tipus d’iniciativa davant una polèmica aixecada a Twitter al voltant seu i partint d’unes declaracions que va fer sobre el català en una entrevista a la revista Crític. La carta, segons ha avançat El Món i han confirmat a ElNacional.cat fonts de la CCMA, reclama que l'ens hi intervingui. Fonts del CAC confirmen que han rebut la comunicació de Romà i, "tal com es fa habitualment amb les queixes i consultes" rebudes, s'està "valorant".

La presidenta de la CCMA considera a la carta adreçada al CAC que les seves paraules en l’entrevista "van ser tergiversades" en una de les cites destacades que es van publicar. A banda, Romà al·lega que aquesta tergiversació ha estat la base d’una “campanya de desprestigi” contra ella i també contra la CCMA. Romà, tot i ser conscient que el CAC no té competències pel que fa a Twitter, creu que l’ens té marge per fer algun tipus d’actuació, que podria ser l'elaboració d'un informe o un document de recomanacions. En cap cas, aclareixen fonts de la CCMA, es busca una acció que derivi en algun tipus de sanció.

La frase que va desfermar la polèmica

La frase que va desfermar la polèmica va ser una en què Romà, segons ha publicat Crític, parlava sobre la llengua dels periodistes que haurien d’aparèixer a la cadena pública: “Hem de tenir aquell qui millor pugui explicar la notícia, en l’idioma que sigui”.  Aquestes paraules van originar la reacció de destacats noms de l’àmbit polític, social i cultural català. De fet, l’entitat Plataforma per la Llengua va dedicar un fil a l’entrevista criticant un increment de la presència del castellà a TV3.

Precisament, en l’entrevista que ha donat peu a la polèmica, Romà deia que la presència del català en l’entorn digital audiovisual és “pràcticament inexistent” i, en conseqüència, la CCMA té l’obligació “d’oferir el màxim de continguts possibles en aquesta llengua”.

Romà raona que en català “tenim experts en molts camps”, però apunta que “hi ha qüestions en què cal trobar la mirada d’un expert extern”. És en aquest punt que la presidenta de la CCMA opina que “com a mitjans de comunicació, sempre hem de tenir aquell qui millor pugui explicar la notícia de la qual estem parlant, en l’idioma que sigui”.

Tot i que l’objectiu de la carta de Romà no busca cap fi sancionador, fonts de la CCMA creuen que el CAC té marge per intervenir en un afer com aquest, tenint en compte que la presidenta considera que les seves paraules han estat tergiversades i, a partir d’aquí s’hauria generat, segons opina, "una campanya de desprestigi" contra ella.