El president de torn de la Unió Europea i primer ministre de Croàcia, Andrej Plenkovic, ha assegurat aquest dimecres que per als líders europeus és "important que hi hagi diàleg" entre Catalunya i Espanya per trobar una "solució" al conflicte independentista.

En una roda de premsa per l'inici de la presidència croata de torn de la UE, i a preguntes dels periodistes, Plenkovic ha demanat una solució que "convingui a Espanya i als ciutadans espanyols" i ha reiterat que el procés independentista és un "qüestió interna". "Des que vaig a les reunions del Consell Europeu, mai he vist cap iniciativa per debatre la qüestió interna a Espanya, ni un intent de discussió o de conclusions", ha dit.

Plenkovic va ser nomenat primer ministre de Croàcia l'any 2016, i el seu partit, la Unió Democràtica Croata, forma part de la mateixa família política que el PP a Brussel·les, el Partit Popular Europeu, del qual també forma part el partit d'Angela Merkel, la CDU.

Per altra part, Croàcia és el membre més novell de la Unió Europea i aquesta serà la seva primera presidència rotatòria de la UE, que estarà marcada per l'espinosa negociació sobre el pressupost europeu a llarg termini i el disseny a contrarellotge d'una nova relació amb el Regne Unit, després de la seva imminent sortida. 

El torn de presidència de Croàcia va començar oficialment el passat 1 de gener, però l'estrena oficial serà aquesta setmana amb la tradicional visita a Zagreb de tots els comissaris de la Comissió Europea, que es reuniran amb membres del Parlament i del Govern croat.