Liquidada. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha comunicat avui que  dona “per complida  la pena de multa i extingida la responsabilitat del penat”  Joaquim Torra amb efectes des del 3 de gener de 2022 per la sentència condemnatòria per desobediència  a la Junta Electoral Central  (JEC) per no haver retirat una pancarta en favor dels presos polítics i exiliats  en època electoral, dictada pel mateix TSJC, el desembre de 2019, i ratificada pel Suprem. El president Torra va ser jutjat en absència  per un segon delicte de desobediència, en aquest cas al TSJC, per tampoc retirar la pancarta en favor de la llibertat dels presos polítics del balcó de la Generalitat. La fiscalia li torna a demanar 20 mesos d’inhabilitació a càrrec públic. Torra no ha expressat que vulgui tornar a la política activa.  La liquidació de la pena arriba pocs mesos després que tres magistrats del Tribunal Constitucional (TC) hagin qüestionat que aquesta condemna hagi implicat la seva inhabilitació total del càrrec, sobretot de diputat, perquè el seu mandat era més extens que la pena.

En la resolució, notificada i difosa aquest matí, el TSJC afirma, en castellà: “Que havent complert el condemnat Joaquim Torra i Pla la pena d’inhabilitació especial per l’exercici de càrrecs públics electius, ja siguin des de l’àmbit local, autonòmic, estatal o europeu, així com per desenvolupar  de funcions de govern en els àmbits local, autonòmic i de l’Estat per un temps d’un any i sis mesos i que consta en la causa que els ingressos percebuts durant aquest període es corresponen amb una assignació mensual relativa als drets econòmics que té reconeguts per raó de les altes funcions exercides en el passat com a president de la Generalitat, com preveu la Llei 6/03 de l'estatut dels expresidents de la Generalitat.” Així, en considerar-ho tot correcte, dicta el seu llicenciament definitiu.


Segon judici

El president Torra, però, té  pendent una segona sentència per no haver retirat el cartell en favor dels presos polítics.  El 17 de març passat, la magistrada del jutjat penal 6 de Barcelona, Diana Marcelo, va acordar de celebrar el judici contra el 131è president de la Generalitat sense la seva presència. Quim Torra va fer un vídeo el mateix matí del judici, on anunciava que no es presenta al jutjat perquè considera que és “un judici polític”. La llei permet jutjar persones en absència si la pena sol·licitada és inferior a dos anys de presó, i en el cas de Torra se li demana inhabilitació a càrrec públic.

En aquest segon judici, la fiscal va mantenir la petició de 20 mesos d’inhabilitació per a qualsevol càrrec públic i 30.000 euros de multa per a Torra per no haver despenjat una pancarta a favor dels polítics presos del balcó de la Generalitat el setembre del 2019. L’acusa d’un delicte de desobediència, perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li va donar 48 hores per despenjar el cartell i Torra no ho va fer al·legant que l’ordre vulnerava la llibertat d’expressió. Finalment, el tribunal va ordenar als Mossos d’Esquadra que la retiressin, però abans ho van fer uns treballadors del Palau. La fiscal va afirmar que no s’ha perseguit Torra per les seves idees, sinó per haver fet “insubmissió institucional”. L'advocat d'Impulso li demana que pagui una multa de 109.000 euros. Els advocats de Torra, Gonzalo Boye i Isabel Elbal, van demanar l’absolució de Torra, del qual van dir que ha guanyat "la dignitat".