El ministre-president de Flandes, Jan Jambon, ha denunciat la repressió de l'Estat sobre l'independentisme català des de l'oficina que els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí han obert recentment al barri del Born de Barcelona. En una visita aquest dimarts a la seu, Jambon ha criticat que la defensa d'idees i opinions en democràcia mai pot ser castigada. Jambon, que ha mantingut una vídeotrucada amb els eurodiputats, ha volgut mostrar la seva solidaritat amb ells i ha cridat a "lluitar contra tota aquesta injustícia".

Jambon també ha denunciat l'anormalitat del fet que ell pugui ser a Brussel·les i a Barcelona i el president Puigdemont no. En una piulada, el president de Flandes ha recordat que als eurodiputats de Junts "encara no se'ls permet tornar al seu país com a persones lliures, perquè llavors corren el risc de penes de presó molt dures". "Continuo trobant que és una burla dels valors europeus, com ara la llibertat d'expressió i l'acció política pacífica", ha afegit.

Presidente de Flandes, conferencia telemática con Puigdemont. Sergi Alcàzar

El president de Flandes conversa telemàticament amb el president Puigdemont / Foto: Sergi Alcàzar

Puigdemont li ha agraït el suport i ha reivindicat que continuaran "lluitant per una Europa millor, per més democràcia i pel respecte al dret a l'autodeterminació". També ha ressaltat els vincles entre Flandes i Catalunya, "dos nacions amb objectius comuns".

Ponsatí, per la seva banda, també li ha agraït el suport i ha recordat que ara fa pocs dies el Tribunal Constitucional belga va suprimir el delicte d'injúries a la corona pel cas del raper Valtònyc. I en aquest sentit ha denunciat la persecució de drets i llibertats que el mateix raper i altres personalitats han patit dins les fronteres de l'Estat.

Presidente de Flandes, conferencia telemática con Puigdemont. Sergi Alcàzar

Visita del ministre-president de Flandes a l'oficina dels eurodiputats de Junts / Foto: Sergi Alcàzar

En declaracions a l'ACN, Jambon ha reclamat "a Europa i els tribunals de la UE" una solució pels líders exiliats però ha evitat posicionar-se sobre la necessitat d'un diàleg entre Catalunya i Espanya, expressant que les dues parts ho han de decidir.

Sopar amb els presos

Jambon, que avui mateix ha estat a l’edició 2021 de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) que se celebra aquests dies a la Fira de Barcelona per acompanyar les institucions flamenques que hi són presents, va sopar ahir amb diversos expresos polítics del procés com són Jordi Sànchez, Carme Forcadell, Raül Romeva, Quim Forn i Josep Rull

TUIT flandes presos

"El Parlament flamenc va condemnar per unanimitat les condemnes excessives imposades a polítics i activistes catalans per participar en el referèndum d'independència del 2017. Alguns d'ells van passar més de 3 anys a la presó!", va denunciar a través d'un tuit. "Ara per fi podia escoltar-los i parlar-los obertament. Continuo trobant inacceptable, a l'Europa del segle XXI, que la gent estigui tancada per accions pacífiques", va afegir.

 

Imatge principal: el ministre-president de Flandes, Jan Jambon, visita l'oficina dels eurodiputats de Junts / Foto: Sergi Alcàzar