El president interí del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Vicente Guilarte, ha advertit aquest divendres que, quan es parla de lawfare el que s'està "imputant" és "prevaricació judicial" i ha fet una crida a "rebel·lar-se tots" si en algun moment se cita a declarar algun jutge en una comissió parlamentària perquè és una "línia absolutament vermella", segons recull l'agència Europa Press. Guilarte ha fet aquestes manifestacions en el marc de l'acte de cloenda del XXVI Congrés Nacional de l'Associació Professional de la Magistratura (APM), que s'ha celebrat a Bilbao.

En la seva intervenció, després de felicitar l'APM pel Congrés, el president en funcions del CGJP ha afirmat que la seva activitat al capdavant del CGPJ es mou "per tres fils conductors", un d'ells és la defensa "a ultrança de la carrera judicial". "Hi ha un panorama que es xiuxiueja en alguns llocs, va i ve, no se sap gaire bé el que és, però jo crec que és una línia, no vermella sinó encarnada, vermellíssima", ha advertit. En concret, s'ha referit al fet que en una comissió parlamentària se citi un jutge a declarar i ha indicat que, quan es refereixen a lawfare, s'està parlant de "prevaricació". "Això que diuen de lawfare no s'atreveixen a dir, però això el que estan imputant és sens dubte prevaricació judicial", ha assegurat.

Defensa "rotunda" de la carrera judicial

Segons la seva opinió, aquesta és una línia "absolutament vermella" contra la qual s'han de rebel·lar tots "si en algun moment es pretén arribar a aquest punt". "Jo crec que aquí la defensa de la carrera judicial ha de ser rotunda i les associacions hi tenen un paper important per, si s'arriba a produir -confiem que no-, motivar associats i no associats perquè aquest xoc es produeixi si és que arriba a esdevenir”, ha manifestat. Un altre dels vectors de la seva activitat al capdavant del CGPJ és la renovació del Consell General del Poder Judicial i s'ha referit als emplaçaments que reben perquè el renovin quan, segons ha afirmat, "no són els causants" ni "els agents" de la renovació".

"El que incompleix no pot exigir a qui pateix l'incompliment cap comportament, pregunti'ls als que estan incomplint, bastant tenim amb estar aquí intentant suportar això, intentant seguir defensant la carrera judicial davant d'aquestes situacions que s'intueixen, aquests atacs evidents que sembla que es xiuxiuegen, que van, venen i no s'acaben de concretar", ha afirmat. Per això, ha indicat que no se'ls pot demanar als membres del CGPJ més activitat en aquesta renovació que la que poden efectuar, i, sobretot, ha demanat que no els "renyin" perquè, segons ha insistit, "no en són els causants".

La renovació del CGPJ

Tot i això, ha afirmat que una cosa és renovar, que "és important", però creu que, tan important com renovar és que "no es perpetuï la situació que actualment es viu des de fa tants anys". Vicente Guilarte ha manifestat que renovar el Consell en els termes actuals "sembla que exigiria una militància per part dels 20 vocals en què es materialitzés aquesta renovació". "I això perpetuaria el problema que en temps no hi havia, aquesta bipolarització política que s'ha anat produint ara", ha afirmat.

El president en funcions del CGPJ ha afirmat que incidir en nomenar 20 persones en els termes que es planteja de "10 tu i 10 jo militants, perquè exigiran una certa militància", creu que és "pa per avui i gana per a demà". Vicente Guilarte ha assegurat que ell ha plantejat una fórmula per evitar-ho que vingui des de fa temps "oferint", encara que no li "fa cas ningú". Segons ha manifestat, "si l'interès que hi ha avui és un interès polític a tenir controlat el Consell", entén que ningú li "faci cas" amb aquesta proposta, que, segons ell, "és la manera de defensar la independència judicial absoluta".