El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va votar aquest dijous per primer cop a la història en contra de la idoneïtat d'Álvaro García Ortiz al càrrec de fiscal general de l'Estat. El ple del CGPJ va considerar per 8 vots a 7, que Álvaro García Ortiz no és idoni pel càrrec. És el primer cop a la història que més vocals voten en contra que a favor de la idoneïtat de la persona que ocupa el càrrec. Una de les principals raons que exposa el CGPJ per a oposar-se a García Ortiz és la seva "absoluta inactivitat" enfront de les acusacions de lawfare contra els fiscals del procés, una acusació que consideren que invalida el fiscal general per exercir el càrrec i motiu pel qual li han negat la seva confiança. El lawfare ha estat un dels punts crítics de les negociacions entre Junys i el PSOE per tancar un pacte d'investidura, i també ha aixecat polseguera entre els estaments judicials, com s'ha evidenciat aquest divendres amb el comunicat del CGPJ contra el fiscal general.

En un informe de 12 pàgines publicat aquest divendres, el poder judicial considera que García Ortiz ha fet un ús "espuri" dels seus poders, destacant la seva política de nomenaments discrecionals i la dura decisió del Tribunal Suprem (TS) sobre Dolores Delgado, també destaquen la seva "inactivitat" per defensar als fiscals del procés de les acusacions de lawfare i la polèmica llei del "només si és sí". El Consell denuncia que "en els últims mesos la Fiscalia ha estat sotmesa a l'escarni públic més desmesurat que pogués imaginar-se i mai vist en tota la nostra història judicial, atacs falsos s'han abocat sobre membres de la carrera fiscal que han intervingut en els processos referits al, eufemísticament denominat, 'conflicte català'". "I no només per representants de la pretesa opinió pública sinó, sobretot, per institucions i càrrecs públics, traient de l'àmbit jurídic el que mai degué sortir d'aquest àmbit: quan, per tot argument, l'actuació de la Fiscalia, ni va ser determinant ni va merèixer cap retret pels jutjats i tribunals que van conèixer dels respectius processos", resa l'informe.

El fiscal general de l'estat espanyol, Álvaro García Ortiz / Foto: Europa Press
El fiscal general de l'estat espanyol, Álvaro García Ortiz / Foto: Europa Press

Segons el CGPJ, "el corol·lari d'aquesta actuació hostil ha trobat la seva màxima expressió en el retret tant groller com interessat d'haver actuat sobre la base de lawfare". "Davant aquesta situació i sent el fiscal general de l'estat l'únic que pot i ha de reaccionar a tan indigna campanya de desprestigi", l'informe recrimina que l'actuació de García Ortiz ha estat "no ja la més absoluta inactivitat, sinó que, en les seves compareixences públiques, per les seves actituds, ha evidenciat una sintonia amb els qui eren els promotors de tals campanyes". Afirmen que hi ha exemples concrets que així ho evidencien, "perquè les associacions de fiscals han instat el fiscal general que es pronunciés en defensa de la carrera i res es va fer", sostenen.

La llei del "només sí és sí", un dels arguments contra García Ortiz

Per altra banda, també destaquen que entre les competències del fiscal general hi ha les d'imposar criteris d'actuació i que el fixat per la coneguda com a llei del "només sí és sí", "de tan convulsa vigència com de forta polèmica social i jurídica", va patir una "important correcció pels tribunals i pel mateix parlament". En aquest punt, recorden que "el criteri imposat", "contrari al que se sostenia per la majoria de les fiscalies, ha estat considerat improcedent per la jurisprudència de la Sala Segona del TS", que el juny passat va avalar les rebaixes de pena en aplicació de la llei més favorable al reu. "Fins i tot, aquesta llei orgànica degué ser reformada (...) i no precisament en el sentit que s'ordenava" en la circular dictada per García Ortiz, completa el Consell General del poder Judicial.