La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha tornat a guanyar les eleccions al secretariat de l'entitat amb un total de 6.078 vots, mil més que els que va obtenir ara fa dos anys. En segona posició s'ha situat el periodista i exdiputat de la CUP, Antonio Baños, amb 5.283 vots.

La tercera, quarta i cinquena posició han estat ocupades per membres afins al president de la Cambra de Barcelona, Joan Canadell, a qui el mateix dirigent empresarial ha donat suport públicament.

Elisenda Paluzie   Marta Lasalas

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie | Foto: Marta Lasalas

La impulsora de la campanya Eines de País, Montse Soler Prat, ha obtingut un total de 4.687 vots. Amb uns 400 vots menys s'ha situat el vicepresident del Cercle Català de Negocis, David Fernández Aguilera, amb 4.200 vots. En cinquena posició ha quedat l'exdirector de comunicació de l'entitat, Adrià Alsina, amb un total de 3.677 vots.

Completen la llista dels més votats al secretariat pel bloc nacional el líder de Mossos per la República, Albert Donaire, la consultora Sònia Urpí García, l’enginyer industrial Xavier Sunyer (també afí a Candell), Manuela Matzeu, Jordi Fité, Xesca Oliver, Narcís Turull i Jordi Llambrich.

antonio baños gtres

El periodista Antonio Baños ha estat el segon candidat més votat i serà clau en l'elecció de la nova presidència | Foto: Gtres

En les eleccions d'aquest any hi han participat 8.876 membres, cosa que representa una participació del 19,73%, un percentatge lleugerament superior al de les últimes eleccions, que va ser del 19,51%. Tot i que han votat 1.721 persones més que en les darreres eleccions, les que es van celebrar el 2018, el tant per cent de participació és similar, ja que en aquests dos anys l’Assemblea ha crescut en prop de 10 mil membres de ple dret.

El pròxim dissabte 20 de juny, els nous 77 membres del secretariat escolliran el president, el vicepresident el secretari i el tresorer. I, d’aquesta manera, també determinaran l’estratègia a seguir per l'Assemblea en els pròxims dos anys.

Qui presidirà l'ANC?

Tot i la clara victòria pel que fa a vots de l'actual presidenta, Paluzie podria no repetir en el càrrec els pròxims dos anys. Tot dependrà dels suports que pugui obtenir entre els nous 77 membres escollits en el secretariat nacional.

L'alternativa més clara a Paluzie sembla ser Soler Prat, que amb el tercer número de vots més alt i l'aval de Canadell, podria comptar amb el suport suficient dins del secretariat per plantejar una alternativa a l'actual presidència.

montse soler prat - @MontseSolerPrat

La impulsora d'Eines de País i mà dreta de Canadell, Montse Soler Prat | Foto: @montsesolerprat

De fet, Paluzie ja va advertir fa pocs mesos que no es postularia per repetir a la presidència si no es trobava "còmoda" amb el secretariat que sortís escollit. La presidenta també va comentar que no tornaria a dirigir l'entitat per ser "una solució d'equilibri entre dos grups enfrontats".

El 2018, Paluzie va ser escollida després de l'enfrontament entre els dos principals aspirants, Adrià Alsina, a qui se'l va titllar de continuista per haver format part de l'equip de Jordi Sànchez, i David Minoves, presentat com el candidat renovador amb ganes d'enfortir els vincles de l'Assemblea amb els CDR.

Blocs oposats?

No és del tot encertat parlar de l'existència de dos blocs oposats en el renovat secretariat, ja que l'aposta per l'unilateralisme és intrínsec a l'entitat des de l'aprovació de l'últim full de ruta i també en les conviccions dels candidats més votats.

Tanmateix, sí que es pot parlar de diferents matisos entre els candidats continuistes i els afins a Canadell. El mateix president de la Cambra expressava la setmana passada que havia trobat a faltar una "ANC més combativa amb els partits [independentistes]"

Tot i això, la setmana passada la presidenta de l'organització va acusar "tots els partits suposadament independentistes del Parlament" de "no voler fer la independència en la situació actual" en un acte telemàtic de publicitat de les candidatures amb la territorial del Vallès Occidental.