El president d'Aragó, Javier Lambán, va defensar dimecres que el president Quim Torra no representa Catalunya. "No crec que representi Catalunya ni el poble català", i per aquesta raó vaig evitar "donar-li la mà" durant els actes per les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

El president Lambán va fer aquestes manifestacions durant una visita a les instal·lacions del Bodega Sommos, a Barbastre (Osca). Segons ha explicat, es va desplaçar per mantenir les tradicionals relacions "fraternals" existents entre Catalunya i Aragó, però ha insistit que Torra no és un representant de Catalunya.

"Com que crec que el senyor Torra no representa Catalunya, vaig fer tot el possible per no saludar-lo", ha insistit el dirigent polític. Segons ell, el conjunt de les institucions de l'Estat van anar a Barcelona a "acompanyar les víctimes". En canvi "els independentistes, amb Torra al capdavant, van fer una manipulació basta i barroera, i un aprofitament indecorós" davant dels representants espanyols

Aquestes declaracions contrasten amb la crida de les organitzacions sobiranies de no participar en l'esdeveniment per la presència del màxim represent de la monarquia espanyola, Felip VI. En aquest sentit, organitzacions monàrquiques i unionistes sí que van fer una crida pública a l'assistència en l'esdeveniment del 17-A a Barcelona amb banderes i barrets amb la bandera espanyola. Tot i això, sense la representació d'una part de les associacions, qui sí que va tenir presència en l'acte va ser una pancarta contra el rei espanyol, visible des del centre de l'esdeveniment, que va molestar els partits unionistes, que van protestar per la seva presència.

Presència de l'Estat a Catalunya

El president d'Aragó ha explicat, a més, que les declaracions de Torra d'enfrontament amb l'estat espanyol per l'incompliment dels principis democràtics a Catalunya és una "deriva d'insensatesa vesànica en què està instal·lat des de fa temps", per la qual cosa veu "impossible de reconduir el govern separatista".

Segons Lambán, fa dècades que l'Estat, d'una manera gairebé irresponsable, se'n va anar de Catalunya i la va deixar a mercè dels independentistes, però l'Estat ha de tornar a posar els peus a Catalunya i desenvolupar totes les seves competències".

Actes 17-A cambrils - EFE

El president Quim Torra i el president d'Aragó, Javier Lambán, durant els actes pels atemptats a Cambrils del 18 d'agost de 2017 / EFE

El president aragonès ha fet aquesta afirmació per referir-se a l'Arxiu de la Corona d'Aragó, que té la seu a Barcelona. El seu patronat —en què estan representats l'Estat, com a propietari, i els quatre territoris que van formar part de l'antic regne— encara no s'ha reunit.

Segons ha explicat, "com que el ministre de Cultura presideix el patronat de l'arxiu, el més lògic és que amb motiu del seu setè centenari es faci una trobada a Barcelona, però si el govern espanyol no ens convoca —ha advertit—, jo hi aniré pel meu compte".

El president d'Aragó va considerar al maig que el president Quim Torra és "un feixista", i cap constitucionalista "no s'hauria d'asseure ni un minut" a parlar amb els que l'han elegit. "Per raons d'higiene política i democràtica i fins i tot moral, perquè aquests senyors acaben de votar com a president de la Generalitat un feixista, un constitucionalista espanyol no s'hauria d'asseure ni un minut a parlar amb els independentistes catalans", va concloure.