El president d'Aragó, Javier Lambán, ha afirmat aquest divendres que el vertader problema de Catalunya no és el que passi els propers dies, sinó que bona part dels "energúmens" dels CDR que s'han demostrat partidaris de la violència han sortit d'una "fàbrica", l'escola catalana i el TV3.

L'escola i la televisió pública catalana segueixen funcionant "a ple rendiment produint més energúmens per al futur, si és que no es prenen les mesures corresponents", ha afirmat.

Lambán ha respost així en el ple de les Corts a una pregunta del diputat de Vox Santiago Morón, qui ha demanat al president que exposi la seva posició sobre Catalunya i els greus aldarulls registrats a Barcelona com a cap d'un quadripartit (PSOE, Podemos, CHA i PAR) en el que hi ha partits als quals sembla, ha dit, que els molesta que es parli d'aquest assumpte al parlament aragonès, i li ha suggerit que faci amb ells "pedagogia".

Perquè és "notori", ha emfatitzat Morón, l'estat de greus aldarulls i privació de llibertats que pateix la ciutadania a Barcelona, i per tant els aragonesos que allà resideixen, que són "ostatges".

Problema d’Espanya

Lambán ha subratllat que la crisi catalana és un problema d'Espanya en el seu conjunt que cal un gran pacte d'Estat dels partits constitucionalistes i, d'entrada, passa perquè l'Estat "estigui present a Catalunya amb totes les conseqüències, en els mateixos termes i amb la mateixa intensitat" que a Aragó i la resta de comunitats.

"No estic parlant de 155 ni d'estat d'excepció ni res per l'estil", ha aclarit Lambán, per a qui els moviments independentistes estan sempre promoguts per regions riques i "burgesies insolidàries amb la resta del país", i està convençut que els CDR "són fills d'aquesta burgesia" i dins pocs anys "molts d'ells hauran canviat el còctel molotov per llocs en el consell d'administració de l'empresa de pare".

A més, ha arremès contra el PdCat i la dreta catalana, la "més corrupta i antisocial d'Espanya", i ha asseverat que des de les posicions de l'esquerra, la que ell defensa, haurien de desentendre's absolutament d'aquest "independentisme insolidari de dretes".

Lambán ha manifestat a més la seva "condemna absoluta" a l'actuació de la Generalitat catalana i del president, Quim Torra, pel seu "menyspreu" a l'Estat de dret, a la Constitució i perquè "no hi ha presos polítics", sinó "sediciosos malversadors" a la presó després d'un judici "exemplar".

Per a Lambán, Torra és un president "invalidat i absolutament deslegitimat" i els ciutadans de Catalunya, que viuen la situació amb inquietud i temor, han de rebre dels poders públics de l'estat missatges de solidaritat perquè percebin que "estem - ha remarcat - al seu costat".

A més, ha reiterat el seu "aplaudiment tancat" a l'actuació dels cossos i forces de seguretat de l'Estat i el seu suport i lleialtat al govern central en la seva actuació a Catalunya, com ja va fer fa uns anys amb Mariano Rajoy.

Una intervenció de Lambán a la sessió de control al govern que ha aplaudit des del seu escó el portaveu de Vox a les Corts d'Aragó, David Arranz.