Raquel Sánchez ha deixat de ser alcaldessa de Gavà per ser ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. I ho ha fet amb una carta de presentació: “Soc socialista, soc ecologista i soc catalana; aquestes són les meves credencials”. Aquest dilluns ha promès el càrrec davant del rei Felip VI i ha rebut la cartera de mans del ministre sortint, José Luis Ábalos, un dels grans purgats en la remodelació hard de Pedro Sánchez. És la segona ministra del PSC i ha estat acompanyada per l’exministre i cap de files al Parlament, Salvador Illa. Sánchez ha assumit la nova responsabilitat reivindicant un model federal.

No era el millor dia pera  José Luis Ábalos, que també deixarà la secretaria d’organització del PSOE. Per això, ha volgut ser breu. S’ha mostrat “orgullós” d’haver format part del govern d’Espanya en unes “circumstàncies molt especials”. També ha admès que sovint ha estat “el cap al qual colpegen”, però ha subratllat que res no hauria estat  possible sense l’equip que hi ha al darrere. “Moltes gràcies i fins sempre”, ha conclòs el seu discurs.

La ministra entrant, Raquel Sánchez, ha desitjat estar “com a mínim a la meitat de l’altura” d'Ábalos. En la seva intervenció, molt més llarga que la del ministre sortint, ha agafat diverses banderes, com la de la transició ecològica o la del dret a l’habitatge. Però també la de la descentralització: “Crec en el diàleg i la cooperació. Defenso la cogovernança en un model federal, que és el que més s’ajusta a la realitat diversa i enriquidora d’aquest país”. Ha reivindicat la seva procedència del món local, que “imprimeix caràcter i exigeix molta dedicació i vocació”. Ha dit que Gavà és la ciutat que “li ha donat tot”.

Però si d’alguna cosa ha fet especialment bandera la nova ministra catalana ha estat del dret a l’habitatge, en un moment que el PSOE i Unidas Podemos continuen negociant la nova llei d’habitatge. “No hi ha drets ni dignitat sense habitatge. És la frontera que separa la integració de la marginalitat”, ha assegurat Raquel Sánchez, que ha reivindicat el “dret a disposar d’aquest a uns preus assequibles”. Ha insistit que és “l’instrument més poderós de l’estat del benestar”, al costat del treball, “els pilars de la nostra dignitat com a individus”. També ha incidit en la necessitat d’una “mobilitat sostenible, segura i connectada” per “abandonar progressivament els combustibles fòssils”. Ha apuntat que el pla de recuperació hi jugarà un paper molt important.

“Agraeixo enormement al president del govern haver dipositat la seva confiança en la meva persona”, ha assegurat l’exalcaldessa de Gavà i membre de l’executiva del PSC. “M'omple d'orgull formar part del govern d’Espanya i del seu projecte progressista, feminista i ecologista”, ha defensat. Ha promès convertir el seu ministeri en la “punta de llança de la recuperació econòmica”.