Ramón Tamames té gairebé noranta anys. Això significa que, només per aquesta qüestió, la moció de censura de Vox contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, serà diferent al que és habitual. Fonts de l’entorn de la presidència del Congrés dels Diputats asseguren que ja s’han posat en contacte amb el mateix candidat i el grup parlamentari de la ultradreta per abordar com tirar endavant la moció de censura tenint en compte els problemes de mobilitat que pateix una persona de 89 anys.

Aquestes mateixes fonts expliquen que s’intentarà que Tamames tingui la “màxima comoditat” durant la sessió parlamentària. És a dir, que es posaran facilitats perquè no tingui l’obligació, per exemple, d’haver de pujar al faristol de l’hemicicle, ja que haver de pujar uns graons suposarien una enorme dificultat pel candidat. Això es pot traduir en què Tamames pugui parlar des d’un segon faristol que es troba als peus de la cambra baixa o, si ho prefereix, des d’un dels escons del grup parlamentari de Vox. De la mateixa manera, es donarà permís al candidat perquè pugui parlar dret o assegut, com ho prefereixi. També hi ha l’opció que segui en una taula davant del faristol, encarat als diputats del Ple.

L’únic problema d’alguna d’aquestes opcions és que no estaria parlant de cara al president del govern espanyol. Però des de la direcció del Congrés insisteixen que la prioritat és facilitar-li les coses a una persona amb problemes de mobilitat. “Cal ser flexible”, apunten aquestes fonts, i tenir previst que hi hagi megafonia en diversos punts de l’hemicicle. Confien que, de cara al dimarts 21 de març, data en què està prevista celebrar la moció de censura, ja s’hagin acordat totes aquestes mesures.

De la mateixa manera, l’entorn de la presidència del Congrés no pot concretar quant durarà la moció de censura; tenint en compte la naturalesa d’una sessió parlamentària d’aquest tipus: el grup parlamentari de Vox, Ramón Tamames i Pedro Sánchez tenen temps il·limitat en cadascuna de les seves intervencions. I poden interrompre el debat i intervenir sempre que vulguin. De fet, els dimarts sempre se celebra el Consell de Ministres. Des del Congrés asseguren que aquesta qüestió no farà alterar el calendari parlamentari i que haurà de ser el govern espanyol, en tot cas, qui canviï la data per celebrar la reunió setmanal del president de l’executiu amb els seus ministres.

Tot i que no està clar si Alberto Núñez Feijóo voldrà estar present durant aquesta moció de censura, el Congrés dels Diputats obre la porta a què el president del PP segui en un dels escons. Tot i que no és diputat al Congrés, sí que hi té dret, en tant que és senador. No tindria, però, dret a paraula. El seu grup parlamentari ha reiterat en diverses ocasions que, a hores d’ara, la seva intenció és abstenir-se en la votació del candidat Tamames per substituir Pedro Sánchez a la presidència del govern espanyol.

D’altra banda, aquest dilluns al matí, la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, no ha volgut treure cap importància a la moció de censura, tot i estar impulsada per la ultradreta. En una entrevista a RNE, la també ministra de Política Territorial ha assenyalat que a Sánchez li pertocarà “contrastar els dos models” de país i deixar clar que la candidatura de Tamames suposa fer un “retrocés”. De la mateixa manera, ha criticat que els populars no s’oposin a la moció de Vox i que, així, li “estrenyin la mà cada dia més” al partit d’extrema dreta.