Article molt dur contra l'Estat espanyol i els seus poders, sobretot el judicial, el que s'ha publicat a un dels diaris més veterans i de referència en la premsa generalista de Portugal, Diário de Notícias de Madeira. En un article firmat pel columnista Tiago Douwens Prats, repassa la persecució espanyola al cap de l'oficina del president Carles Puigdemont i enumera totes les incongruències per les quals se l'acusa, centrant-se especialment en el cas francès de Nova Caledònia amb un missatge, de retruc, al govern d'Emmanuel Macron: "S'acusa Alay d'haver viatjat a Nova Caledònia convidat per independentistes com a observador internacional en un dels referèndums celebrats i se l'acusa del cost del bitllet d'avió. Doncs bé, la seva participació va donar credibilitat al referèndum organitzat per les autoritats franceses, haurien de considerar el senyor Alay com a convidat. És un honor per a França".

FKfbZ4gWYAA qzH

"Investiguin el PP i la Casa Reial"

Douwens s'exclama de la persecució d'Alay per aquest fet i els famosos onze euros en un peatge per visitar els presos polítics catalans: "Per aquests dos viatges, la fiscalia espanyola demana tres anys de presó i disset d'inhabilitació per Alay!". I es pregunta com poden retreure-li aquests conceptes quan va ser el mateix ministre Montoro en l'etapa del govern popular qui va haver d'admetre que no hi havia malversació en els fons imputables al president Puigdemont ni al seu entorn. L'analista titlla "d'ironia" que es processi els líders catalans per malversació de fons "en un país on és de coneixement públic que el rei i la família reial han malversat fons públics i han exigit suborns a canvi de contractes milionaris". Per tot plegat, la conclusió que llança és molt dura: "Si la corrupció fos realment un problema per la justícia d'aquest país, haurien de començar pel Partit Popular i la família reial. La realitat és que el sistema judicial espanyol ha abandonat la imparcialitat i s'ha posat al servei de la unitat del país amenaçada per la independència catalana". 

"Utilitzen de forma fraudulenta el sistema judicial"

D'altra banda, aquest diari portuguès considera una evidència "l'actual persecució catalana" que és "recurrent com el cas d'Alay per acusacions totalment absurdes". I se'n riu de la famosa Operació Volhov recordant que "la policia espanyola suposadament va descobrir la invasió de 10.000 soldats russos amb suport del Kremlin per aconseguir la independència de Catalunya però basant-se, com a prova, en una traducció d'una novel·la d'espionatge rus en la qual precisament Alay hi treballava en la seva faceta com a traductor". I també recorda un altre cas deslligat d'aquesta operació i que ha passat més desapercebut: la detenció que va patir a Alemanya, "a petició d'Espanya", per acompanyar Puigdemont en un viatge de retorn de Finlàndia. L'articulista conclou que tot plegat forma part de l'estratègia espanyola "per utilitzar de forma fraudulenta el sistema judicial amb l'objectiu de destruir un objectiu legítim com és la independència de Catalunya a través d'un referèndum democràtic".