Els Jocs són del Mediterrani, però el que va passar aquest divendres a la nit a Tarragona ha arribat a tot el món. En cap cas per la posada en escena de la cerimònia d’inauguració, ni pels esportistes, sinó pel que va passar a la llotja d'autoritats, encapçalada pel rei Felip VI, el president espanyol Pedro Sánchez i el president Quim Torra, marcat pel trencament de relacions del Govern de la Generalitat amb la monarquia espanyola. Així ho copsen mitjans de tot el món.

“Catalunya escenifica una ruptura amb Felip VI”, titula el diari argentí La Nación la crònica de la seva corresponsal a Madrid. “L’ocorregut és termòmetre del clima polític a Espanya, on el flamant govern socialista de Pedro Sánchez aspira a ‘normalitzar’ la relació amb Catalunya”, assenyala.

En el regal que va fer Torra al monarca --l’informe del Síndic de Greuges sobre l’1-O i un llibre del fotoperiodista Jordi Borràs sobre la violència policial d’aquell dia— el rotatiu hi veu “una forma d’escenificar la ruptura”. També subratlla el canvi d’opinió del president, que inicialment no tenia intenció d’assistir al Nou Estadi de Tarragona.

En uns termes molt semblants se’n fa ressò l’agència Associated Press, en un article que recullen grans diaris com The New York Times o The Washington Post. “Els independentistes catalans tallen els llaços formals amb la monarquia espanyola”, es titula la peça, que recull la declaració institucional del president Quim Torra des del Palau de la Generalitat.

“El seu govern autonòmic no convidarà la monarquia a cap esdeveniment oficial, ni enviarà representants a cap esdeveniment reial, perquè el monarca Felip VI es nega a discutir la possibilitat que la rica comunitat del nord-est se separi d’Espanya”, relata la notícia. “Torra i altres polítics catalans estan exigint que el govern central d'Espanya respecti una declaració unilateral d'independència aprovada pels independentistes a l'octubre”, afegeix.

La polèmica inaugural dels Jocs del Mediterrani també arriba a Escòcia, com és el cas de The National, que subratlla que Torra assisteix a la cerimònia “malgrat la presència del rei”. “La inauguració va tenir lloc mentre els manifestants protestaven contra el monarca per un discurs que va pronunciar el passat 3 d’octubre, en el qual va negar-se a condemnar la violència de la Policia Nacional espanyola contra els votants del referèndum d’independència”, assegura el diari escocès.

En aquest sentit, The National afegeix que el rei espanyol “és una figura impopular a Catalunya, on una enquesta recent va mostrar que almenys el 80% dels catalans el desaprova i, en una escala fins a 10, almenys dos terços el van qualificar amb un zero”.