La premsa internacional s'ha fet ressò aquest dimarts de la presència dels presos polítics independentistes a la constitució del nou Congrés dels Diputats i del Senat

La cadena de televisió BBC ha informat que "per primera vegada, Espanya deixa que els detinguts elegits entrin al Congrés espanyol". En un article al seu canal digital, el mitjà internacional ha destacat que diputats de partits no independentistes els han aplaudit en la seva entrada a la cambra baixa, i que inclús "s'han abraçat amb el líder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias". 

BBC constitució congrés

L’influent diari de l'escena europea Politico ha publicat un article on explica que cinc diputats electes "que estan a la presó per l'organització del referèndum sobre la independència del 2017 s'han assegut al Congrés a Madrid". El digital, que titula "Els consellers catalans empresonats assisteixen a l'obertura del Parlament espanyol", afegeix que el Tribunal Suprem els va concedir la setmana passada permís per sortir de la presó "per completar la documentació requerida" i amb la condició que "estiguessin vigilats per la policia en tot moment" per tornar a la presó "al més aviat possible".

Ressò internaconal Político constitució Congrés

Politico també apunta que Raül Romeva va guanyar un seient al Senat a les eleccions generals del 28-A. Afengint context, l'article diu que "Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, de Junts per Catalunya, i Oriol Junqueras, líder d'ERC, van ser elegits al Congrés" el 28-A "tot i estar en situació de presó preventiva mentre s'enfronten a judicis per la seva participació en el procés independentista".

El diari recull que Ciutadans i PP demanaran la suspensió dels presos tan bon punt es constitueixi la Mesa. Albert Rivera ja va avançar dilluns que només constituir-se la nova Mesa de la cambra baixa, demanaria "la seva suspensió de funcions". "Seria una vergonya que comencés la legislatura amb gent que ha intentat trencar el país", va criticar el líder de Ciutadans.

En la seva crònica de constitució del Congrés i del Senat, l'agència Associated Press, destaca la presència tant dels presos polítics com dels nous "diputats d'extrema dreta", en referència a la irrupció de Vox a la cambra baixa.  

"Un Parlament espanyol fragmentat s'ha constituït aquest dimarts després de les eleccions generals, incloent-hi per primera vegada polítics catalans que han estat alliberats de la presó preventiva per a l'ocasió, així com dues dotzenes de legisladors d'un partit extrema de dreta". Així comença l'article, que també destaca que Junqueras, Sànchez, Rull i Turull "han intercanviat salutacions amb altres diputats". 

La sessió, que l'agència ha qualificat de "poc convencional", s'ha desenvolupat entre "situacions estranyes". La crònica ha destacat que els diputats de Vox han optat per ocupar els escons que fins aleshores ocupaven els socialistes, que el líder de Vox, Santiago Abascal, s'ha assegut just darrere del president espanyol, Pedro Sánchez, i que aquests dos s'han saludat amb una encaixada de mans. Del líder socialista també n'ha destacat que ha donat la mà a Junqueras, i que dos diputats del PSOE han lluït samarretes reivindicatives. 

AP constitució congrés

Amb els mateixos detalls ha informat l'agència Reuters, que també en destaca el nombre de dones diputades en la XIII legislatura

L'article, que duu per títol "Els separatistes a la presó, moltes dones i el bloc d’extrema dreta acoloreixen la cambra amb l’arc de Sant Martí", explica que quatre diputats catalans empresonats, 24 legisladors d’extrema dreta, un nombre rècord de dones i el grup socialista més gran dels últims anys "ha inaugurat un Congrés que reflecteix les divisions i la diversitat espanyoles com a cap altra imatge recent".

Reuters constitució congrés

L'agència internacional ha destacat la desaparició del bipartidisme, ja que la nova conformació del Congrés dels Diputats reflecteix "la desaparició de la dominació política dels socialistes a l'esquerra i del partit popular conservador a la dreta".