El fracàs, un altre, de Manuel Valls com a candidat per a les eleccions franceses legislatives per a Espanya, Portugal, Andorra i Mònaco, ha sentenciat la carrera política de qui va ser, quan encara el partit socialista francès tenia rellevància, primer ministre.

Però des d'aleshores, ja han passat sis anys, quan compartia protagonisme amb el president de la república, François Hollande, que li va fer confiança en el càrrec. Ara ha estat un altre president, Emmanuel Macron, qui havia confiat per aquest càrrec en les legislatives de juny, però ha estat la mateixa ciutadania que li ha girat l'esquena.

Mofes a twitter

Sovint, twitter no és la realitat, però aquesta pot comportar conseqüències. Segurament per això, Valls va decidir eliminar el seu propi perfil quan va encaixar el fracàs del cap de setmana i tip de ser objecte de burles i paròdies a través de les xarxes on s'han pogut llegir comentaris d'usuaris anònims però també dels seus rivals com Jean-Luc Mélenchon o la mateixa premsa del país. A tall d'exemple, Mélenchon, el líder de la France Insoumise, ha escrit: "Gràcies als ciutadans espanyols i portuguesos per posar-nos en primer lloc. Manuel Valls eliminat a la primera". I ho acompanya d'una fotografia on sentencien el seu comiat.

"Un regal enverinat de Macron?"

Al diari Le Parisien recullen les crítiques cap a Valls i es pregunten si estan davant la figura política més "burlada" de tota la història. "Per què és el culpable de tot, per què sempre se'l carreguen?", afegeix en el seu article Clemence Bauduin. A més, conclou que "està acabat i totalment derrotat i passa pel seu pitjor moment".  Des de L'Indépendant van més enllà i obren el meló de si va ser el mateix Emmanuel Macron que el va proposar per acabar d'enfonsar-lo: "Ha estat un regal enverinat de Macron a Valls? Als seus 59 anys, Manuel Valls, candidat fracassat a aquestes eleccions legislatives de la cinquena circumscripció de francesos residents a l'estranger, sembla entrar en una jubilació política".  I constaten que Valls està tocat anímicament: "Manuel Valls, que no va respondre a les nostres peticions diumenge a la nit, ni tampoc aquest dilluns, pot estar al llindar d'una nova vida".

A més, el llast de la seva curta carrera política a Barcelona també ressona a París. "És una bèstia política ferida. No va aconseguir assentar-se a la política catalana malgrat la seva elecció, per oposició, a l'alcaldia de Barcelona. I aquesta vegada no va aconseguir conquerir un mandat que casava a la perfecció amb la seva vida personal: un peu a França, un peu a Espanya. Un gran buit que no semblava perillós per a aquest català naturalitzat francès als 18 anys, però els viatges dels quals d'anada i tornada entre París i Barcelona exasperaven els barcelonins però també, per tant, els francesos expatriats a Catalunya que no eren només uns pocs milers per col·locar els seus confia en ell", afegeix aquesta capçalera.

Des de Le Figaro, repassen el seu retorn de Barcelona a la capital francesa on barregen la seva vida personal i conclouen que li ha anat millor en aquest terreny que en el professional. "En una relació amb Susana Gallardo, rica hereva d'una farmacèutica catalana, Manuel Valls havia deixat finalment l'Ajuntament de Barcelona el 2021 per tornar a França com a columnista als programes de RMC i BFMTV. Aquest nou fracàs de l'exprimer ministre va ser particularment ridiculitzat pels tuitaires". I a Le Monde són letals amb l'inici del seu article: "L'empelt no ha funcionat", titllant a Valls d'una mena de pegat. 

Tímida defensa de la seva figura

Per tot plegat, el mateix partit de Macron ha demanat, a través dels seus portaveus més secundaris, respecte per la figura de Valls. Així doncs, el ministre de Transformació i Servei Públic, Stanislas Guerini, per la seva banda, va premiar “la seva valentia política, el seu desig de servir el país sigui com sigui. Té molt valor anar a unes eleccions, no tothom ho fa".

Així doncs, l'exprimer ministre francès i exregidor barceloní no passarà a la segona volta dels comicis perquè ha quedat tercer en les votacions. Per contra, serà l'ecologista Renaud Le Berre qui s'enfrontarà cara a cara amb l'actual diputat, el Stéphane Vojetta, del partit d'Emmanuel Macron, recentment reelegit president de França.