L’incendi de la Catedral de Notre-Dame de París és una d’aquelles notícies d’abast global que deixen en segon terme qualsevol altre informació. Tant és així que aquest dimarts totes les portades dels principals diaris editats a Madrid i a Barcelona coincideixen a oferir els seus espais prominents al foc que ha cremat la principal església de la capital de França. I això que estem en campanya electoral i ahir es va reprendre el judici contra el procés. La globalitat també és això.

La tragèdia ha tingut el poder de relegar a segon terme totes les altres notícies i, alhora, ha servit per fer lluir un matís important en la interpretació del símbol calcinat, per alguns, símbol de la cristiandat, per a altres, símbol de cultura o d’Europa.

Fem un repàs als titulars: La Razón titula Crema Notre-Dame, acompanyat de l’avanttítol El símbol del cristianisme a Europa, mentre que l'ABC utilitza la fórmula Crema Notre-Dame, memòria cristiana d’Europa

la razon

abc

Al seu torn, El País es refereix als fets amb Les flames devasten Notre-Dame, símbol de la cultura europea i El Mundo prefereix Flames a Notre-Dame. Amb tot, aquest diari ofereix mitja portada a l’actualitat electoral amb Sánchez tracta d’ocultar el seu projecte d’Espanya plurinacional.

el pais

elmundo

Pel que fa als diaris editats a Barcelona, la tònica és la mateixa: La Vanguardia, Un incendi devora Notre-Dame, un símbol europeu; El Periódico, Notre-Dame, calcinada; El Punt Avui, Les flames destrueixen Notre-Dame; i Ara, Notre-Dame en flames.

lavanguardia

el eriodico

elpuntavui

Per un dia, doncs, la premsa catalana i espanyola ha mostrat una sincronia absoluta per dedicar les seves portades a l’incendi.