Joan Carles I va dir ahir adeu a la seva agenda pública. El dia que feia cinc anys que l’hereu de Franco va cedir el testimoni al net polític del dictador –el que s’emprenya quan les banderes no s’hissen correctament–, el patriarca dels borbons va decidir anar als toros, en un acte que es va convertir a la vegada en un homenatge a sa mare, Maria de la Mercè de Borbó-Dues Sicílies, en una demostració de la rància espanyolitat que continua representant la tauromàquia amb un segle XXI prou avançat, i sobretot, en material de primera perquè els diaris que es vanten de formar part d’una democràcia avançada hagin fet l’exercici de vassallatge més humiliant dels darrers temps.

abc

Tres portades, tres, totes tres editades a Madrid, prenen com a referència la corrida de Joan Carles per agrair al monarca abdicat la feina feta al llarg del seu regnat. L’ABC, molt fidel a la seva tradició monàrquica, és qui ho fa millor –o pitjor, segons com es vulgui veure– i obre amb foto del rei emèrit i el titular "Una vida al servei d’Espanya" i el subtítol "Joan Carles es retira des d’ahir de l’activitat oficial, just cinc anys després que anunciés la seva abdicació".

larazonelmundo

La Razón, que obre amb l’adoctrinador titular "Els votants del PSOE no volen Iglesias a la Moncloa", dedica la part gràfica a la foto del rei amb retrat de sa mare al fons i amb un titular de llenguatge torero, "Comiat per la porta gran", destacant que a la corrida va rebre una “llarga i calorosa ovació”. El Mundo tampoc no evita l’argot dels toros i fa un titular molt similar: "Joan Carles, per la porta gran".

elpais

Qui s’estalvia el vassallatge i la pleitesia és El País, que ignora del tot l’adeu del monarca i prefereix il·lustrar els seus lectors amb temes com "El Govern alemany trontolla per la crisi de l’SPD" i "La divisió de les seves bases obre un dilema per a Colau".

A Catalunya no hi ha borbons

Pel que fa als diaris editats a Barcelona, destaca l’absència dels borbons en les quatre portades, quatre. El Punt Avui obre amb "El 13 no s’atura", recordant que aquest jutjat executa “amb mà de ferro l’embargament a 17 processats” i que “es manté el bloqueig de comptes”.  

elpunt avui.750

ara

lavanguardia

elperiodico

L’Ara titula "Els alcaldes del PDECat reclamen protagonisme a JxCat"; La Vanguardia, "Sánchez obre fissures en la política de vetos de Rivera", i finalment El Periódico, "Tres anys per refer els pits després d’un càncer". Monarquia a Catalunya? No hi apareix per enlloc.