Pot passar, durant la revetlla de Sant Joan, que una piula o un tro facin llufa, és a dir que cremin sense explotar, causant la desil·lusió de qui volia causar estrèpit amb el petard i potser, alleugeriment a qui ja es tapava les orelles.

Una cosa semblant passa avui amb les portades de la premsa. En un dia festiu a Catalunya i bona part dels Països Catalans, els diaris editats a Madrid es dediquen a fer focs d’encenalls amb una especulació que ells mateixos intenten aigualir, el fantasma d’unes segones eleccions.

Ningú no vol unes segones eleccions, i si Pedro Sánchez ho ha dit algun cop ha sigut més aviat per espantar a la concurrència. Malgrat que la investidura no està en l’atzucac dels darrers cops i les sumes són possibles i raonables, som ara en una fase d’embolicar la troca, bàsicament per mirar de treure més rèdit en la composició final del Govern espanyol.

En tot cas, ni l’esquerra ni la dreta sortirien beneficiades, a priori, amb una repetició electoral, i dues enquestes publicades avui pels diaris La Razón i l’ABC, arriben a la mateixa conclusió: unes noves eleccions no servirien per res. Para este viaje no hacían falta alforjas, que es diu en castellà per aquests casos.

abc

larazon

De fet, les dues enquestes donen un lleuger augment del PSOE a costa de Podemos, una pujada del PP a costa de Vox i un manteniment de Ciutadans. És a dir, que no servirien per a gaire res. Per això els titulars són els següents, el d’Abc: Més bipartidisme: PP i PSOE, grans beneficiats d’una repetició electoral, i el de La Razón, amb una miqueta més de punta, La repetició electoral no alliberaria Sánchez de Podemos i ERC. En tot cas, ni suc, ni bruc i si molta desincentivació a les files de la dreta, que veuen que continuen sense possibilitats d’arribar a la majoria absoluta.

elpais

Al seu torn, El País prefereix punxar a Catalunya amb una peça titulada La reaparició de Mas sacseja la refundació de PDeCAT, on s’especula que un pas endavant de l’expresident de la Generalitat “interfereix en el pla de Puigdemont”.

elmundo

Per la seva banda, El Mundo prefereix aprofundir en els pactes a Navarra, que per a certa manera d’entendre Espanya no són més que una traïció a la pàtria, assegurant que El PSN [Partit Socialista de Navarra] es justifica: “Ja n’hi ha prou de viure d’ETA".

elpuntavui

ara

elperiodico

lavanguardia

A Catalunya en canvi, no hi manquen al·lusions a la revetlla, però els titulars principals van d’altres temes: El Punt Avui, L’àrea metropolitana i els pactes plurals revifen el PSC; Ara, L’oposició torna a derrotar Erdogan a Istanbul; El Periódico, Catalunya accelera el pacte de la nova FP; i La Vanguardia, Guerra de posicions entre PSOE i Podemos. Tot plegat, tampoc no són portades per tirar coets.