Des de fa unes setmanes que els dilluns són importants pels canvis de fase en la desescalada en la crisi del coronavirus, i les informacions s’omplen de les novetats en els canvis de fase, tant pel que fa als territoris que canvien com per les novetats que implica passar a una nova fase.

Aquesta última setmana però, hi ha hagut un cert canvi de paradigma i hi ha diaris que han passat directament a la fase 8, a la fase 8-M per ser més precisos, i insisteixen un dia i un altre que tota la culpa de l’extensió de la Covid-19 la té el govern espanyol per permetre la celebració de la manifestació feminista de Madrid el passat Dia de la Dona. Els mateixos diaris, per cert, neguen que Madrid hagi estat l’epicentre de propagació de la pandèmia, en un trencaclosques de complicat encaix.

elmundo

Per tot plegat avui crida força l’atenció la portada de El Mundo, que sembla decidit a fer del seguiment del 8-M una teoria conspirativa encara més gran que la que es van muntar en ocasió dels atemptats de Madrid del 11-M del 2004. Aquest diari obre portada amb una declaració del conseller de Sanitat -de Madrid, tot i que no s’especifica-: «De veritat creieu que això de Madrid no passarà a la resta d’Espanya?». Es tracta de la versió del conseller madrileny d’una reunió que va mantenir amb Illa i Simón l’endemà de la manifestació. Segons aquesta versió al govern autonòmic madrileny estarien esgarrifats ja aquell dia de les conseqüències de la manifestació. Ara bé, tres dies més tard la presidenta de la comunitat dels madrilenys no semblava estar gaire al cas quan deia públicament que no sabia com «es tanca Madrid» i permeten que allò que el seu conseller temía, la propagació de la malaltia, es produïs de forma radial.

abc

Mentre aquest diari continua ancorat a la fase 8-M, n’hi ha que prefereixen donar la volta a la lectura de la Covid i utilitzar-la en favor dels seus interessos. Vet aquí la portada de l’ABC: ‘La gestió de la Covid fa pujar a Feijóo’, amb una enquesta de les eleccions gallegues on el PP asseguraria una majoria absoluta que estava en risc abans de la pandèmia. Feijóo ho haurà fet bé, doncs, segons l’ABC.

larazon

elpais

Pel que fa a La Razón, el tema principal és el segon aniversari de la moció de censura que va desbancar Rajoy del poder, amb el següent títol: ‘Rajoy demana a Casado no pactar amb qui el va fer fora’. I al seu torn, ‘El País’ s’estima més donar el suposat missatge positiu segons el qual el govern espanyol tornarà les engrunes d’autogovern en poques setmanes: ‘Sánchez dona a les autonomies tot el control de la fase 3’.

elperiodico

elpuntavui

lavanguardia

araFinalment, els diaris editats a Catalunya porten els següents titulars: ‘La demanda interior dona esperança al turisme’ a El Periódico; ‘Efectes secundaris’ a El Punt Avui; ‘El pacte d’ERC amb el PSOE agreuja la fractura al Govern’ a La Vanguardia; i ‘Sanchez retornarà les competències en salut en la fase 3’ a l'Ara.