Catàstrofe màxima en el panorama polític espanyol i català. Així veuen alguns diaris de Madrid la situació actual després que ahir el president espanyol, Pedro Sánchez, es reunís amb el lehendakari, Íñigo Urukullu, mentre el president Quim Torra ho feia amb el líder de Podemos, Pablo Iglesias, al Palau de la Generalitat.

Per l'ABC aquestes dues imatges demostren que s'està "Desmuntant Espanya". Ho justifiquen sota l'argument que Urkullu va demanar a Sánchez un acostament dels presos d'ETA, que es revisin tots els recursos d'inconstitucionalitat contra les lleis basques o bé que es transfereixi al País Basc la gestió del règim econòmic de la Seguretat Social i les competències de la Inspecció de Treball, entre altres coses.

De fet, en un article d'opinió carreguen contra l'esquerra espanyola en considerar que és "incapaç de superar el seu tradicional complex d'inferioritat davant del nacionalisme i aquesta antigalla de la progressia ibèrica de considerar Espanya una cosa que només incumbeix a 'fatxes'".

Sobre la reunió entre Torra i Iglesias, a més, critiquen que el líder de Podemos defensi l'acostament dels presos polítics, així com que anunciés que aniria a les diferents presons a visitar-los. I no només això. També es lamenten que aquesta reunió es produeixi "en un moment d'elevada tensió institucional entre Barcelona i Madrid" i sobretot després del que va passar divendres passat durant la inauguració dels Jocs Mediterranis, "entelat per les insolències i les males formes de l'independentisme".

Segons el seu punt de vista, la trobada va demostrar com "el grup de la moció de censura, anomenat els antimarianos, funciona com una pinya i ahir va ser Pablo Iglesias el que va posar veu a Sánchez en anunciar el pròxim acostament a presons de Catalunya dels presos de la banda del cop".

Justament amb tots aquests arguments sota del braç, l'autor d'aquest article d'opinió vol deixar ben clar que "l'esquerra s'ha rendit en la defensa d'Espanya" i es lamenta, de nou, que l'Estat "hagi de conformar-se amb ser un batibull, una 'nació de nacions', aquest neologisme territorial a què el socialisme fa temps que hi dona voltes".

Finançar el nacionalisme

El Mundo, per la seva banda, es lamenta en el seu editorial que "Sánchez paga el nacionalisme". Encara que posa el focus al País Basc, tampoc no s'oblida de criticar Catalunya. Primer subratlla que "resulta feridora la pressa del nou govern [espanyol] per satisfer les velles reivindicacions del nacionalisme basc respecte als presos d'ETA".

Tanmateix, però, el pitjor per a ells és la "disposició" del president espanyol a "cedir-li l'administració de la Seguretat Social, una cosa que fins ara ningú no s'havia atrevit a remenar per les indesitjables conseqüències que la ruptura de la caixa única tindria per al conjunt dels espanyols".

Precisament per això, posa en relleu que el suport dels partits nacionalistes a la moció de censura del PSOE "no va ser en absolut un xec en blanc", però, això sí, tenen clar que "per aquest camí el nou govern [espanyol] es trobarà presumiblement amb el rebuig d'una majoria ciutadana, representada per aquelles forces que defensin l'interès general davant la insaciable voracitat de partits secessionistes disposats a dinamitar Espanya".

foto de JPBellido.

Amb tots aquests arguments, llancen un missatge clar a Sánchez: "No pot pretendre aquest feble govern [espanyol] mantenir-se viu al preu d'indigestes cessions al nacionalisme. I menys encara no extreure cap lliçó de l'errònia política d'apaivagament practicada per PP i PSOE", motiu pel qual l'animen a "comprendre que la responsabilitat del seu càrrec està per sobre de la seva supervivència política".

Rebentar el diàleg

Mentrestant, La Razón també centra la seva atenció en les peticions d'acostament dels presos d'ETA per part del delegat del govern [espanyol] al País Basc, Jesús Loza, així com que el mateix Sánchez pactés amb Urkullu aquest acostament i el traspàs de competències.

I no només això. En un altre article titulat "Torra, sense guió, rebentarà el diàleg amb Sánchez", Toni Bolaño sosté que el president "insistirà en l'enfrontament amb l'Estat i rebutja de manera total la via autonomista". Tot i que és un escrit previ a la trobada entre Torra i Iglesias, l'articulista posa damunt la taula que l'estratègia de Sánchez basada a reformar el model de finançament "és la que fa dubtar a l'independentisme i l'obliga a prendre decisions en un ambient de divisió interna cada vegada més palpable i evident".