Els atacs furibunds de les últimes setmanes contra el president Quim Torra no han servit de res. Tampoc el compromís per allargar i endurir l’article 155. L’ABC ho té molt clar, i així ha titulat la seva portada d’aquest dissabte: “[Pedro] Sánchez s’entrega al separatisme per intentar fer fora Rajoy”. Ho acompanya d’una altra advertència: “La primera de risc es dispara un 15% i la Borsa cau un 1,7%”.

En aquests mateixos termes planteja el seu editorial, la tesi del qual és que “pel PSOE no és Espanya”, sinó “el poder”. L’equip editorial sosté que el PSOE necessita el suport de “partits antisistema, antidemocràtics i separatistes”. És això el que el porta a assegurar que “si realment l’interès d’Espanya fos el motiu d’aquesta moció, el PSOE hauria valorat altres opcions que no impliquin vots bruts de formacions que són responsables de la sedició a Catalunya, o que busquen el desmantellament de la democràcia constitucional de 1978”. Titlla el PSOE d’“oportunista i famolenc de poder” i l’acusa de “debilitar” la unitat d’Espanya.

El diari conservador, però, no és l’únic que planteja el debat en aquests termes. El relat predominant aquest dissabte a les capçaleres de Madrid és el d’un Pedro Sánchez que està disposat a pactar amb els partits nacionalistes i independentistes només per desallotjar Rajoy de la Moncloa. La sentència de Gürtel queda en un segon pla.

El Mundo demana eleccions

Per la seva part, en la seva portada sabatina, El Mundo avisa que “la moció temerària de Sánchez condueix Espanya al bloqueig”. En el subtítol assenyala que “el líder del PSOE s’obre al suport dels independentistes per derrocar el president”. També recull la repercussió en els mercats, amb la caiguda d’un 1,7% de l’IBEX35.

El seu editorial també és clar en el títol: “Eleccions anticipades per garantir l’estabilitat”. En aquest sentit, el diari liberal defensa que “és necessari que Mariano Rajoy tingui un gest d’honestedat política i convoqui nous comicis perquè els ciutadans decideixin lliurement qui ha d’estar al capdavant del govern i quines són les polítiques que volen que s’implementin”. Al president espanyol li demana que pacti amb Pedro Sánchez la retirada de la moció de censura.

Sobre la moció de censura en si, l’equip editorial afirma que la decisió del secretari general del PSOE “ha estat precipitada i irresponsable i només respon a les irrefrenables ambicions de poder de qui no gaudeix ni tan sols d’un escó al Congrés”. El rotatiu adverteix sobre el suport de partits com ERC, PDeCAT o Bildu, “tres formacions nacionalistes i independentistes que el convertiran en el seu ostatge polític”. I etziba: “No és ètic aspirar al poder a qualsevol preu. I menys encara, si aquest preu el taxen els independentistes catalans i bascos i els populistes antisistema de Podem”.

El País, també

El País opta per una portada més plana, on informa a cinc columnes que “Sánchez activa la censura” i “Rajoy rebutja les eleccions”. Però en l’editorial, que publica en la primera plana, demana unes eleccions anticipades en la mateixa línia que El Mundo. “Només una alternativa coherent i estable pot afrontar la situació”, sosté el diari.

En aquest sentit, el rotatiu insta els partits del Congrés a arribar a un acord per forçar les eleccions: “L'atomització parlamentària i la concurrència de partits que han apostat per la independència unilateral a costa de vulnerar les lleis són elements que dificulten la presa de decisions. Fer concessions als secessionistes és creuar una línia vermella. Però cal pensar en una majoria capaç d'obligar Rajoy a consultar als ciutadans”.

“Realment acceptarà els vots d’ERC i el PDeCAT?”

La Razón obre la seva primera plana amb les repercussions de la moció de censura en els mercats: “La moció de Sánchez dispara la prima de risc i tomba l’Ibex”. També es fixa en el paper decisiu que tornarà a tenir el PNB, perquè “sense els de Rivera necessitaria els bascos per sumar amb ERC i el PDeCAT”. És això el que porta el diari de Paco Marhuenda a descriure-la en el seu editorial com una moció de censura que no porta enlloc.

La Razón avisa Sánchez que, amb 85 diputats, seria un “exercici d’irresponsabilitat majúscul” intentar governar, “sobretot sabent que per aconseguir la majoria no només necessitaria els 71 diputats de Podem, sinó dels partits independentistes catalans”. I el rotatiu es pregunta: “Realment Sánchez acceptaria els vots d’ERC i el PDeCAT, els partits que van encapçalar el cop contra la democràcia?”.

“Govern social-comunista suportat pels separatistes”

En la seva línia dura contra Rajoy, El Español de Pedro J. Ramírez aplaudeix la moció de censura: “Pedro Sánchez ha fet el que ha de fer el líder del principal partit de l’oposició després de la demolidora sentència del cas Gürtel: presentar una moció de censura contra Mariano Rajoy, un president del govern marcat per la corrupció i a qui la sentència de l’Audiència Nacional titllat de mentider”.

No obstant això, adverteix que la “millor solució” és un acord entre Sánchez i Albert Rivera, amb una data electoral “concreta i propera”. Si no es produeix aquest acord, “a la moció de censura de censura només la salva un contuberni format per PSOE, Podem i tots els grups separatistes, inclòs el de Puigdemont i Torra”. Aquest escenari el rebutja frontalment. “El pitjor que podia passar és que no passés res i Mariano Rajoy tornés a sobreviure a les seves misèries”, conclou el diari digital.

Finalment, el també digital Libertad Digital sosté que “encara no és possible saber” si ha estat una “mera representació” o si “estem a les portes d’un govern social-comunista suportat pels separatistes que, òbviament, podria ser catastròfic”. Pedro Sánchez, afegeixen, “envia ara un missatge dramàtic a l’electorat pujant a les espatlles de Torra i Puigdemont per arribar al govern”.