Aquest dilluns és el primer feiner del mes de setembre. De fet, encara que el calendari continuï assegurant que seguim al 2019, l’efecte de l’arribada del setembre és més important que canviar d’any. No som encara al 2020, però la incidència del novè mes de l’any sempre és molt més important que el del primer.

Oimés quan aquest mes que avui comença de manera efectiva estarà marcat per alguns esdeveniments crucials per a l’esdevenidor de Catalunya i d’Espanya. La situació d’impàs a la política espanyola, la vigília de la sentència del judici al procés, la celebració de la Diada Nacional i el garbuix de propostes que sorgeixen des de l’independentisme per respondre a les eventuals condemnes del Tribunal Suprem contra la cúpula sobiranista marquen aquest inici de curs i avui els diaris editats a Madrid han posat fil a l’agulla amb un dels temes que més preocupen el lector, hi haurà eleccions espanyoles al novembre?

Com que la millor manera de passar bou per bèstia grossa en aquest terreny és publicant enquestes que diuen, des d’una suposada base científica, allò que hom vol que diguin, arriben al quiosc dos sondejos electorals contradictoris que només demostren una cosa. Ningú sap cap a on va Pedro Sánchez.

A veure. El Mundo obre portada amb El PSOE i Podemos sumarien majoria amb unes altres eleccions -molt en la línia del que ahir publicava El Español-, amb una forquilla que atorgaria 145 escons al PSOE (per 123 el 28-A); 78 al PP (ara, 66); 40 a Podemos (42); 34 a Cs (57), 17 a Vox (24); 18 a ERC (15) i 3 a JxCat (7). La conclusió que en treu el diari de tot plegat és que Els socialistes deixarien de dependre dels separatistes i els podria arribar a ser suficient amb l’abstenció de Podemos.

enquesta el mundo

elmundo

En canvi, La Razón en publica una altra que ajuda a embolicar una mica més la troca: L’Espanya del desgovern: cap bloc suma majoria. En aquest cas, la graella proposada és la següent: PSOE, 127/130; PP, 84/87; Cs, 49/52, Podemos, 33/36; Vos, 15/17; ERC, 14/15 i JxCat, 6. El subtítol, El PSOE guanyaria però el suport de Podemos seguiria sent insuficient al Congrés.

enquesta la razon

larazon

Les dues enquestes doncs, pinten panorames diferents i obre la incògnita de com actuarà Pedro Sánchez en les properes setmanes. De fet, que anem encaminats a eleccions és el tema de portada de l’ABC, que titula Casado es prepara per a les urnes i demana la unió del centre-dreta, mentre que El País n’ofereix una derivada de tot plegat: L’aprovació de lleis cau a mínims pel bloqueig polític.

abc

elpais 

Pel que fa als diaris editats a Barcelona, els titulars principals són els següents: El Punt Avui, Sánchez menysté ERC i JxCat per a la investidura; La Vanguardia, El PP accentua la pressió sobre Ciutadans davant la proximitat d’eleccions; El Periódico, Investidura i sentència sacsegen el tauler polític; i Ara, Operació tornada al Prat amb retards en 400 vols.

elpuntavui

lavanguardia

elperiodico

ara

Tot apunta que el curs serà força interessant. Ben tornats!