En un temps en què han aparegut mitjans de comunicació que consideren que el seu principal actiu diferenciador és el contrast informatiu és fins i tot d’agrair que els diaris impresos en paper els facilitin la feina. Portals com Maldito Bulo o Newtral no s’han d’esforçar gaire avui per detectar fakes i desmentir-los perquè els diaris El Mundo i La Razón els els serveixen a tota portada.

La notícia principal d’avui, esclar, és la suspensió del Mobile World Congress sota l’amenaça del coronavirus i pràcticament tots els mitjans, excepte l’ABC, sempre a la seva, en donen tota la informació que requereix aquest fet. Ara bé, més enllà del coronavirus hi ha altres fets informatius, i ahir al Parlament es va esdevenir un fet que, si algú hi té interès, permet reconstruir la generació d’un ‘fake’ informatiu, com aquest es viralitza —verb que ve de virus, per cert—, produeix respostes i contrarespostes i, finalment, com a consolidació de la mentida, apareix reproduït a les portades de l’endemà.

Des d’aquesta perspectiva, convé guardar, per si mai algú en vol fer una tesi doctoral, les portades d’aquest dijous d'El Mundo i La Razón, que es fan ressò, a la seva manera, d’una notícia que no es va produir com l'expliquen.

Vejam. L’alcaldessa de Vic i diputada de Junts per Catalunya al Parlament, Anna Erra, va defensar ahir la campanya ‘No em canviïs la llengua’, adreçada a catalanoparlants per fer-los notar que canviar la llengua en funció de la presumpció que l’interlocutor no parla català a partir d’estereotips sobre la procedència és racista, classista i supremacista. En la seva al·locució, Erra es va referir a persones “que pel seu aspecte físic o pel seu nom no semblin catalanes”.

Dit això, la maquinària d’intoxicació va aconseguir donar la volta a l’argument, i qui va acabar acusada de racista, classista i supremacista va ser qui havia llançat el senyal d’alarma de situacions que cal evitar. I quan el ventilador comença a girar i l’unionisme s'hi aboca, ja és gairebé impossible d’aturar.

elmundo

Així s’entén que avui El Mundo dediqui un espai a la seva portada a publicar un literal tunejat d’Erra: “No parlar en castellà a qui no sembli català” —la frase complerta és “posar fi al costum molt present en determinades zones del país de parlar sempre en castellà amb qualsevol persona que pel seu aspecte físic o pel seu nom no sembli catalana”— i assegurar a continuació que "La Generalitat defensa la campanya de JxCat que discrimina persones pel seu aspecte". Esclar, l’objectiu de la campanya —que no consta que sigui de JxCAT— és precisament el contrari del que s’intueix al subtítol, que ven la idea que la campanya busca específicament discriminar lingüísticament a la gent en funció del seu aspecte físic quan l’objectiu és precisament el contrari: adreçar-se en català a tothom com a eina per facilitar l’aprenentatge i ús d’aquesta llengua.

larazon

La Razón també hi fica cullerada: ‘L’alcaldessa de VIC demana no parlar castellà a qui “no sembla català”’. VIC, per cert, escrit tot amb inicials, com si fos una empresa , potser de bolígrafs? Girar la idea per vendre el que no és, un altre cop.

abc

elpais

Per la seva banda, ABC i El País aposten pel tema veneçolà: "Sánchez degrada Guaidó per blindar Ábalos" a l’ABC i "Sánchez fa costat a Ábalos al Congrés i anomena Guaidó 'líder opositor'". En tot cas, de la suposada al·locució racista, ni una lletra. Menys feina per als artistes del fact-cheking.

elpuntavui

lavanguardia

elperiodico

ara

Per la seva banda, els diaris editats a Barcelona, que tampoc no parlen d’Erra, se centren en la suspensió del Mobile: "El Mobile, suspès" a El Punt Avui; "El Mobile s’emplaça al 2021 a Barcelona després de cancel·lar pel virus" a La Vanguardia; "Cancel·lat. El Mobile no obrirà pel virus" a El Periódico; i "Cancel·lat" a l’Ara.