El front mediàtic espanyol continua en plena campanya de la seva doble ofensiva contra els governs —legítims i això els fa mal— de Catalunya i Espanya. L’endemà de l’1 d’octubre, disposats a demostrar que la millor manera de superar la frustració —que els ofega en comprovar que a un any del referèndum l’independentisme continua actiu i manant— és prendre la iniciativa, la premsa espanyola demana sense embuts la intervenció de Catalunya i la liquidació de l’autogovern. Si no pots contra el teu enemic, fulmina’l. I al rerefons, el rum-rum de la il·legalització d’idees contràries a l’ordre constitucional, és a dir, de l’independentisme. Si Torra va demanar als CDR que continuïn collant, qui ha fet seva la idea han estat els diaris editats a Madrid.

abc

Anem a pams. La portada d’honor del dia se l’endú l’ABC, diari que històricament no ha tingut problemes a defensar la mà dura contra els catalans i el catalanisme i que ahir va convidar el president del Partit Popular, Pablo Casado, al Foro ABC. Avui en publica el resultat amb títol clar i nítid: “Hay que tomar el control en Cataluña”, i desglossa el seu programa de pulverització de la identitat política catalana: Activació de l’article 155 de la Constitució espanyola, intervenció de TV3, apropiació de les competències en Educació i Interior, tipificar com a delicte la convocatòria de referèndum, prohibició d’indults per a condemnats per rebel·lió, negació del finançament a partits que “fomentin la divisió social” i perversió de la llei de partits per... il·legalitzar l’independentisme. Si això no és collar...

larazon

Al seu torn, La Razón s’apunta a l’ofensiva carregant contra el president de la Generalitat: "Los CDR toman el control de la calle con la venia de Torra" i insistint en la necessitat d’aniquilar l’independentisme, amb un nou 155 i la proposta de Casado de “retirar les subvencions als partits que incitin la violència”.

elmundo

Per la seva banda, El Mundo titula "Torra cede a los violentos la calle con el plácet del Gobierno", titular que compleix la doble funció d’imaginar una Catalunya en flames i alhora, responsabilitzar de tot plegat l’executiu de Pedro Sánchez.

elpais

I en un paper ja habitual d’amorosiment de la línia dura madrilenya, El País opta per destacar el paper de la policia durant els incidents de la nit: "Los Mossos contienen el asedio de los radicales al Parlament". Això sí, també vincula els incidents amb el fet que Torra "va animar els CDR a continuar ‘presionant’”.

Compte, que de tant de collar es poden passar de rosca.