El diari Süddeutsche Zeitung, el gran diari de Munic i segon d'Alemanya, ha publicat un reportatge molt crític amb la forma com el govern espanyol està portant el conflicte amb Catalunya. Sota el títol de "Madrid s'ha d'acostar d'una vegada als independentistes", el rotatiu carrega contra la política espanyola contra el procés, després de la decisió ahir del jutge Pablo Llarena d'empresonar l'expresidenta del Parlament i quatre consellers.

"Les accions despietades dels dirigents polítics de Madrid no són dignes d'una democràcia i estan radicalitzant els joves catalans", adverteix el diari que llegeix l'elit econòmica del sud d'Alemanya.

Segons el rotatiu, l'estratègia dels independentistes ha "col·lapsat", en al·lusió al desmarcament de la CUP. Però critica que davant d'això el poder espanyol hagi optat per la via repressiva. "L'intent de desmantellar un moviment democràtic de masses amb sentències de presó i multes ruïnoses ha portat a la radicalització d'alguns catalans, especialment els més joves", assegura. Al seu entendre, els processos penals, "que a més han estat denunciats per reconeguts professors de Dret espanyols com una violació de la llei, haurien d'acabar amb sentències indulgents".

El diari veu un clar dèficit democràtic a Espanya. "La despietada repressió per part del poder judicial contra polítics pacifistes que han estat legitimats per eleccions lliures no és digna d'una democràcia", sentencia. Afegeix que Espanya tindria altres opcions sobre la taula, des de la suspensió de l'execució de la pena a la inhabilitació.

Felip VI

El diari assenyala que Felip VI hauria d'aprofitar que ara sembla haver-se evitat "el risc" de la independència per fer "gestos conciliadors" i abordar una reforma fiscal territorial. "La memòria col·lectiva dels catalans segueix determinada per les repressions del franquisme. I Rajoy, i no cal dir el rei Felip VI, el pare del qual va ser franquista, haurien de centrar-se ara a acostar-se als catalans", afegeix. També demana que des dels altres països de la UE es pressioni Espanya entre bastidors per tal que es produeixi aquest acostament.