Pocs dies després que Ada Colau fes públic que l'encarregada de fer el pregó de la Festa Major seria, enguany, Manuela Carmena, l'exalcaldessa de Madrid va exhaltar els ànims de bona part de l'independentisme amb una afirmació i una negació. La primera, que "VOX és, en part, conseqüència de l'1-O". La segona, que Junqueras, Sànchez, Cuixart i companyia "no són presos polítics en absolut". Dues declaracions que va fer amb poques hores de diferència des de Barcelona. 

Aquest divendres, coincidint casualment amb el segon aniversari del 20-S, Carmena s'ha adreçat als barcelonins des del Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Entre les habituals proclames i lloances a la ciutat, la pregonera ha reivindicat l'esperit de la iniciativa 'Parlem-Hablemos' que va néixer quan en plena pugna entre els governs català i espanyol una agència de publicitat va penjar dels finestrals de les seves oficines de Madrid i Barcelona una pancarta blanca amb les paraules 'Parlem' i 'Hablemos'. Pocs després de l'1-O, milers de persones van manifestar-se arreu d'Espanya amb aquesta consigna, un moviment al qual van adherir-se els màxims dirigents del PSC i els comuns. 

"Quants d'aquells crits hauríem necessitat. Quants en seguim necessitant", s'ha exclamat Carmena, que ha volgut subratllar com allò va suposar "un armistici en la guerra de banderes entre les dues grans ciutats". El seu discurs ha seguit amb una invitació a "parlar i escoltar, verbs que descriuen l'essència de la democràcia, la democràcia que ens va dur llibertat i que no podem deixar de mimar i cuidar, amb respecte a les nostres normes i les nostres regles". Un matís, aquest últim, gens menor venint d'una jutgessa emèrita com ella.

Carmena ha començat amb unes breus paraules en català i ha farcit el seu pregó, dels més curts dels darrers anys, de crides a la germanor entre Madrid i Barcelona. Ho ha fet apel·lant a la complicitat que tant ella com Colau han recordat que tenien durant l'anterior mandat, quan totes dues van coincidir sent alcaldesses. 

Com mana la tradició, acabats els discursos, la pregonera i l'alcaldessa han sortit al balcó de l'Ajuntament per donar el tret de sortida a la festa. Des de baix, alguns dels assistents han cridat "llibertat presos polítics". En un edifici colindant s'hi ha desplegat una estelada. 

Record als presos del franquisme

L'exalcaldessa de Madrid ha recordat la seva etapa com a veïna de Barcelona, als anys seixanta, quan ha explicat que va conèixer la Pura, "una mare coratge" a qui van detenir un 1 de maig per lluitar pels seus drets. Dels presos i exiliats independentistes, cap comentari.

Abans, Colau li ha donat pas amb un discurs de benvinguda carregat de gestos. Malgrat que l'alcaldessa ha començat afirmant que no parlarien "d'actualitat política". Ara bé, ella sí que ha volgut fer referència a "la trista absència de Quim Forn". Junts per Catalunya ha col·locat una fotografia de l'exconseller i regidor al seient que hauria d'haver ocupat. Colau també ha recordat que avui fa dos anys del 20-S i que Cuixart i Sànchez segueixen a la presó. 

Seguint el fil, ha aprofitat per sortir al pas de les darreres polèmiques amb Pedro Sánchez, això sí, veladament. "Sens dubte en aquest Saló de Cent hi ha molta diversitat d’opinions sobre què està passant però això no és dolent, la democràcia és el diàleg no amb els iguals sinó amb els diversos, no hi ha veritats absolutes i tothom ha de cedir, no podem perdre mai l’empatia", ha apuntat l'alcaldessa, que ha fet una "crida a poder treure el debat dels jutjats i retornar-lo a la política".