Que hagi deixat de ser alcaldessa no vol dir que hagi penjat les botes. Res més lluny de la realitat. Manuela Carmena ja no és a les institucions, però continua fent política. Té clar que els partits han tocat fons i que davant d'aquesta constatació, és el torn de la societat civil. Aquest dilluns, des de Barcelona, ha convidat la ciutadania a "agafar les regnes". I referint-se al moment àlgid dels fets d'octubre, ha vinculat l'expansió de VOX amb el procés.  

L'exalcaldessa ha participat a la trobada "Diàlegs Civils BCN&MAD", encaminats a abordar estratègies per sortir de la confrontació i buscar sortides a través del diàleg. Ho ha fet al costat d'Ada Colau, que li ha fet de telonera. L'ha lloat i ha celebrat que hagi acceptat la seva invitació per ser la pregonera de les Festes de la Mercè d'enguany. 

Carmena ha parlat del conflicte català. Ha afirmat que "aquesta pretensió de la declaració unilateral d'independència o del referèndum en unes condicions que no s'haurien d'haver donat ha perjudicat Catalunya i Espanya; no tinc cap dubte que VOX és una conseqüència en part d'aquest procés".

També ha estat crítica amb l'actitud de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, incapaços fins ara d'arribar a un acord per a la investidura. Tot i que no ho ha fet d'entrada, quan des del públic li han preguntat com ho veia ha estat clara tot manifestant que "es troben immersos en que cadascun segueixi guanyant eleccions". Alhora ha afegit que "des del meu punt de vista el diàleg polític està tenyit dels interessos de partit i els resultats són relatius". 

Assemblees ciutadanes per superar els partits

El seu diagnòstic és que ens trobem "davant d'una vulnerabilitat de les institucions" marcada pels "interessos de partit" que fa "imprescindible" que el poble s'empoderi i "digui que hi ha polítiques que són intocables". Però més enllà de la protesta, ha assenyalat la necessitat que la societat civil vagi més enllà i entomi la responsabilitat de protagonitzar el diàleg "sense seguir el camí dels partits polítics, perquè a ells només els interessa guanyar eleccions", una actitud que ha qualificat de "virus que impedeix el bon debatre". I ha afegit que "en un moment on falla allò que no hauria de fallar, nosaltres no podem ser un error més", ha sentenciat. Una recomanació aplicable, ha dit, a les relacions entre els independentistes i els qui no ho són. 

És al fil d'aquesta reflexió que l'exalcaldessa ha parlat de l'exemple d'Irlanda, que segons ella caldria imitar. "Un país tan catòlic ha legalitzat el matrimoni homosexual i l’avortament", i ha explicat que una eina imprescindible ha estat una assemblea d'un centenar de ciutadans, desvinculats de les estructures de partits i escollits per sorteig, sense relació amb les famílies polítiques pures, ni partits ni organitzacions ni fundacions. "Per què no fer assemblees ciutadanes?", ha inquirit. 

El secret de l'èxit, al seu parer, comença per "treure i oblidar les etiquetes i assenyalar els problemes que volem resoldre".