Segueixen els vetos de PP i Vox contra el català al País Valencià. El grup valencià Smoking Souls ha explicat aquest dilluns que PP i Vox han cancel·lat un concert seu que estava previst a Elx. “Quina tristor i quina ràbia”, han declarat en una piulada. El grup estava previst que actués al Palmera Fest d'Elx el 9 d’agost. Smoking Souls va publicar l’any passat La cura (Propaganda pel fet) i a finals de març del 2023 el senzill Flors i finals. Entre altres llocs, la banda actuarà a les barraques de Sitges el 18 d’agost i al Sant Jordi Club, el 7 d’octubre. El cantant valencià Pau Alabajos ha mostrat la seva solidaritat amb Smoking Souls. “PP i Vox estan demostrant que sí que tenen un full de ruta per a la cultura i la música valenciana i és destruir-la. Dependrà de nosaltres que això no passi. Mobilitzem-nos, eixim al carrer”.

La censura s'obre pas al País Valencià

No és pas el primer cas de censura que ajuntaments liderats per PP i Vox han dut a terme en terres valencianes. Els governs municipals i autonòmic de PP i Vox al País Valencià estan emprenent una sèrie de mesures que s'interpreten com a intents de censurar el català. Entre algunes de les mesures de censura hi ha: eliminar el català com a llengua vehicular a les escoles, retirar el nom del fundador del grup Al Tall de l'auditori municipal de Torrent o vetar cinc revistes en català a Borriana. Aquestes mesures han estat criticades per diversos sectors de la societat valenciana, que les veuen com un atac a la llengua i la cultura catalana. Els governs de PP i Vox han justificat les seves mesures al·legant que busquen garantir la llibertat d'elecció de llengua per als ciutadans valencians. No obstant això, els crítics sostenen que aquestes mesures no són necessàries i que, en realitat, tenen com a objectiu perjudicar el català.

El cas de les escoles és el més rellevant. Els governs de PP i Vox proposen eliminar el català com a llengua vehicular a les escoles del País Valencià. Això significaria que el català deixaria de ser la llengua principal d'ensenyament i només s'utilitzaria com a llengua secundària, un gran revés contra el català. El cas de la retirada del nom del fundador del grup Al Tall de l'auditori municipal de Torrent és un altre exemple de les mesures de censura contra el català. Els governs de PP i Vox han decidit retirar el nom de Vicent Torrent, fundador del grup valencià de folk Al Tall, de l'auditori municipal per tornar al seu nom original "Auditori de Torrent".

El cas de les revistes en català vetades a Borriana és un altre exemple, i el primer que va tenir lloc, de les mesures de censura contra el català. Els governs de PP i Vox van decidir vetar la distribució de cinc revistes en català a Borriana. Aquesta decisió va ser àmpliament criticada per diversos sectors de la societat valenciana, que la veuen com un atac a la llibertat d'expressió i a la cultura catalana.