Els 350 diputats del Congrés dels Diputats han jurat o promès aquest dijous el càrrec, però ho han fet amb fórmules i llengües diverses, incloent-hi el català o l'euskera. Els representants de Junts per Catalunya, a més, han deixat clar que prometien el càrrec per "imperatiu legal", i han expressat la seva "lleialtat al poble de Catalunya i al mandat de l'1 d'octubre" i el compromís amb la defensa de tots "els represaliats i exiliats". Unes paraules que no han agradat als representants del Partit Popular i Vox, que, en acabar els juraments dels càrrecs, han sol·licitat a la nova Mesa del Congrés, presidida per la socialista Francina Armengol, que invalidés els acataments d'aquells diputats que hagin fet servir fórmules alternatives i dels que ho han fet en llengües diferents del castellà. 

PP i Vox insten la Mesa a invalidar els acataments dels diputats independentistes

Vox ha estat el primer a fer aquesta petició a la Mesa. La nova portaveu d'aquest grup parlamentari, Pepa Millán, ha citat una sentència del Tribunal Constitucional per assenyalar que no s'admeten "expressions que condicionin i contradiguin la naturalesa del jurament" per qüestionar les fórmules que han emprat representants de Junts per Catalunya, però també d'Esquerra Republicana o EH Bildu. D'altra banda, ha recordat que l'article 3 de la Constitució afirma que "el castellà és la llengua oficial de l'Estat", i, en aquest sentit, ha argumentat que hi ha "molts diputats que no entenen la formulació" quan es fa en català o euskera. "No sabem si estan acatant o atacant la Constitució", ha lamentat Millán, i, per aquest motiu, ha sol·licitat a la Mesa del Congrés que invalidi les promeses o juraments que s'hagin fet sense complir aquests requisits i que no atorgui "la condició plena de diputats" a aquests representants. 

Seguidament, la portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha reclamat a la Mesa que faci complir el Reglament del Congrés per part de tots els membres de la cambra. La popular ha reconegut que el text està obert a interpretació i que se'l pot "dotar de flexibilitat", però a parer seu, al voltant d'una vintena de diputats s'ha "excedit" en aquesta flexibilitat. Gamarra s'ha referit a "supòsits en els quals s'ha desnaturalitzat i buidat de contingut l'acatament" i ha exigit a Armengol que els revisi d'acord amb la llei electoral i la jurisprudència del TC. D'altra banda, la portaveu popular ha advertit que el seu grup parlamentari "es reserva les accions legals oportunes" si constaten que, en aquests casos, no s'ha produït l'acatament. 

La nova Mesa del Congrés rebutja la petició del PP i Vox

Armengol, exercint com a nova presidenta de la Mesa, ha respost al PP i Vox afirmant que "totes les fórmules d'acatament" que s'han fet servir "s'ajusten" al Reglament de la cambra baixa, però també a la doctrina de la Junta Electoral Central i a la mateixa jurisprudència del TC que el PP havia citat com a argument contrari. "Totes les senyores i senyors diputats han adquirit la condició plena de diputats i diputades", ha asseverat Armengol entre protestes de les bancades del PP i Vox.

Per si la posició de la nova Mesa no havia quedat clara amb aquesta afirmació, en el discurs posterior de benvinguda a tots els diputats i diputades, Armengol ha reivindicat que "Espanya sempre avança quan es reconeix en la seva pluralitat i diversitat". "Tenim l'oportunitat de demostrar quina és la nostra gran riquesa, que la convivència de cultures, tradicions i llengües diferents ens fan millors, i d'abandonar pors, fugir de divisions i posicions uniformes que ens empobreixen, perquè aquesta és l'Espanya real i és millor", ha afirmat la presidenta de la Cambra.

En aquest sentit, ha instat a "contribuir al progrés a partir del debat i l'acord" i a "practicar el diàleg i hablar, falar, hitz egin, parlar, per avançar". Unes paraules que han culminat amb l'esperat anunci d'Armengol a l'inici d'aquesta legislatura: "Vull manifestar el meu compromís amb el castellà, el català, l'euskera, el gallec i la riquesa lingüística que suposa, vull anunciar-los que aquesta presidència permetrà la utilització de tots aquests d'idiomes en el Congrés des d'aquesta sessió constitutiva".