L'oposició hostil i bel·ligerant que està mantenint el PP contra el nou govern socialista i de Sumar li estaria donant resultats, segons un nou sondeig. Alberto Núñez Feijóo, líder dels populars, s'ha bolcat a carregar contra la llei d'amnistia i, més recentment, contra la moció de censura acordada entre EH Bildu i els socialistes a Pamplona per fer fora l'alcaldessa d'UPN, Cristina Ibarrola. En la darrera enquesta de NC Reports per La Razón, realitzada entre el 12 i el 16 de desembre, es mostra com aquesta estratègia beneficia els populars, passant dels actuals 137 diputats a un ventall de 152 a 154. El PP concentraria un 37% dels vots, fet que implica una considerable millora respecte a les darreres eleccions generals, tanmateix, no seria suficient per assolir els 176 diputats necessaris per a la majoria absoluta. 

Un cop més els populars no arribarien pel seu propi peu a la Moncloa. Tot i això, segons el sondeig, en aquesta ocasió el suport del partit d'extrema dreta Vox seria suficient. El partit de Santiago Abascal segueix perdent suport a les urnes. Com ja els va passar als darrers comicis, empitjorarien els seus resultats a les urnes passant de 33 diputats a uns 24 o 26. Tanmateix, la desfeta continuada de Vox no és impediment perquè la seva suma amb els populars els situï a la majoria absoluta. 

enquesta la razon desembre 2023
Font: La Razón

En canvi, una enquesta de Simple Lógica per a elDiario.es, mostra que els populars es quedarien estancats en el seu creixement. En aquest sondeig només es donen percentatges de vot aproximats, els quals no es tradueixen en escons. Tot i això, s'apunta que el creixement del PP, respecte a l'anterior enquesta, es queda estancat en el 35%. 

El PSOE aguanta i Sumar recula

Per altra banda, malgrat els atacs del PP i Vox, els partits del govern espanyol aguanten l'envestida i no registren una gran desfeta de suport. El més resilient és el PSOE, que malgrat tot només perdria entre un i quatre diputats, passant de 121 a un ventall de 117 a 120. El partit més perjudicat seria Sumar, ja que perdria més representants, dels 32 actuals a 25-27. Cal recordar que la formació de Yolanda Díaz ja venia d'un resultat que els deixava amb menys diputats dels que havia aconseguit Unides Podem quan liderava aquest espai polític. Tot i aguantar el cop, no podrien reeditar un Executiu com l'actual, ja que no sumen suficient ni amb les aliances actuals. 

Pel que fa als partits catalans, tant Junts per Catalunya com ERC repetirien els resultats actuals, 7 diputats per a cada partit. Tot i això, sí que hi hauria alguns canvis, ja que Junts avançaria ERC pel que fa al percentatge de vot, aconseguint un 1,8% i un 1,7%, respectivament. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!